fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Massaprotest tegen gouverneur krijgt staartje

KN Redactie 8 november 2016
image
Foto: AP

In reactie op het gewelddadige massaprotest tegen de christelijke gouverneur van Jakarta van vrijdag eisen honderdduizend Indonesiërs de vervolging van de aanstichter ervan.

Communicatieprofessor Buni Yani heeft het behoorlijk benauwd nu zijn eigen manipulaties zich tegen hem keren. De oud-journalist heeft inmiddels toegegeven dat hij de woorden van de christelijke gouverneur van Jakarta, Tjahaja ‘Ahok’ Basuki Purnama, “per ongeluk” heeft verdraaid. Een door meer dan 100.000 Indonesiërs ondertekende petitie eist nu zijn vervolging.

Volstrekt onschuldig

Die zijn in grote woede ontstoken nu duidelijk is geworden dat Purnama, wiens excuses door de gematigde moslims eerder al werden aanvaard, volstrekt onschuldig is.

Video-opname

Er ontstond grote consternatie toen een video-opname verscheen van een vraaggesprek met de christelijke gouverneur over diens aangevochten deelname aan de verkiezingen. Radicale moslims vinden dat hij als christen geen hoge functie zou mogen bekleden. In werkelijkheid zei hij: “Geloof niet alles wat mensen zeggen (…) want jullie worden vaak misleid door het gebruik van vers 51 uit de vijfde soerah van de Koran”.

Deel weggeknipt

De video werd in omloop gebracht door Buni Yani, die zorgvuldig het stukje “het gebuik van” had weggeknipt, waardoor het leek dat mensen volgens Purnama worden misleid door de Koran zelf.
Als reactie op de uitzending eisten radicale moslimgroeperingen Purnama’s aftreden en werden aanklachten wegens blasfemie ingediend. Strafonderzoek werd ingesteld.

Massademonstratie

Afgelopen vrijdag organiseerden radicale moslims een massademonstratie om de gouverneur van herverkiezing uit te sluiten. De tienduizenden demonstranten trokken op naar het presidentieel paleis en dreigden daar niet weg te zullen gaan voor zij toezeggingen hadden van de president.
De demonstratie, die zich ook tegen president Joko Widodo keerde, liep uit op geweld met de massaal aanwezige politie.

Tegen gematigde islam

Het was spannend geworden als de grootste gematigde moslimorganisaties zich niet tegen de demonstratie hadden uitgesproken. Zij zien in het optreden van hun radicale geloofsgenoten aanhoudende pogingen de gematigde islam de nek om te draaien.

Aanstichter onder de loep

Na afloop van de gewelddadige protesten richtte de aandacht zich op Yani, die de video op zijn facebookpagina had gelanceerd en Purnama van belediging van de godsdienst had beschuldigd. Die gaf zijn daad toe maar ontkent dat hij achter de massademonstratie zit. 

Provocateur

Nu de zaak tegen de gouverneur in rook lijkt te zijn opgegaan, keert de woede zich tegen de professor aan de London School in Jakarta, die moreel en intellectueel bedrog wordt verweten. “Zijn actie vormen een provocatie die is ontaard in woede in de meeste moslimgemeenschappen”, aldus de petitie die zijn vervolging eist. (KN/AN)