fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mediapriester Vonhögen: ‘Katholieke programma’s dreigen van buis te verdwijnen’

KN Redactie 20 september 2018
image
Televisiepriester Roderick Vonhögen. (Foto: KRO-NCRV, Wessel de Groot)

“Katholieken moeten wakker worden en laten merken dat katholieke tv belangrijk is”, anders dreigen katholieke programma’s van de buis te verdwijnen. Dat zegt mediapriester Roderick Vonhögen deze week in Katholiek Nieuwsblad.

Vonhögen is onder andere bekend van het KRO-programma Roderick zoekt licht!, waarvan deze week de vierde serie begon.

‘Te weinig op de voorgrond’

“Het geloof moet niet van de publieke omroep verdwijnen, maar dat gebeurt als er te weinig draagvlak is”, zegt Vonhögen. “We treden te weinig op de voorgrond als katholieken. Daardoor lopen katholieke programma’s het gevaar van de buis te verdwijnen, of in de marge gedrukt te worden. De katholieken moeten wakker worden en laten merken dat katholieke televisie belangrijk is. Zolang we op tv zijn, moeten we dat proberen te behouden. Als we onze plek kwijt zijn, krijgen we hem namelijk nooit meer terug.”

“Er zijn ook maar heel weinig katholieke en christelijke programma’s”, vervolgt hij. “Je hebt de Mis op zondag, maar die kan ook verdwijnen. Het kost bakken met geld om een Eucharistieviering live uit te zenden; als de publieke omroep dat niet doet, is het onbetaalbaar.”

‘Waar gaan de bijltjes vallen?’

“Het is altijd afwachten: waar gaan de bijltjes vallen?” zegt Vonhögen. “Ik weet niet hoe de toekomst zal lopen. Is Roderick zoekt licht! in 2019 wegbezuinigd, of naar een uithoek van het zendschema verbannen? Als je om twaalf uur ’s nachts op tv bent, of op een doordeweekse ochtend, bereik je niemand.”

Begin september werd de Evangelische Omroep maar net gered van een zware bezuinigingsslag. Die zou de omroep zeven ton kosten, waardoor vier levensbeschouwelijke programma’s geschrapt zouden moeten worden. De programma’s Adieu God, De Kist, Ik mis je en De Verandering dreigden te verdwijnen.

Licht vinden in het katholieke geloof

In Vonhögens programma Roderick zoekt licht! gaat de bekende televisiepriester op zoek naar het katholicisme op allerlei plaatsen. “Iedereen zoekt licht, en ik probeer de kijker te laten zien waar ik dat vind: in het katholieke geloof”, verklaart hij de naam van het programma.

> Het hele interview met Roderick Vonhögen, waarin hij tevens over het vierde seizoen van zijn programma vertelt, is te lezen via KNdigitaal .

Roderick zoekt licht! is iedere dinsdag om 16:45 te zien op NPO2. Gemiste uitzendingen kunnen worden teruggekeken via NPO Start  https://www.npostart.nl/roderick-zoekt-licht/KN_1687344.