fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Meerderheid jonge Arabieren wijst IS af

KN Redactie 14 april 2016
image
Onder moslims neemt de afkeer van ISIS toe. (Foto: AP)

De meerderheid van de jonge mensen in de Arabische landen staat “sterk afwijzend” tegenover Daesh, zoals IS in het Arabisch wordt genoemd.

Ook zijn de meeste Arabische jongeren ervan overtuigd dat de jihadisten “zullen falen in hun poging een islamitische staat te vestigen”.

Jaarlijks onderzoek

Het gaat om een onderzoek onder meer dan 3500 jongens en meisjes uit zestien verschillende Arabische landen in het Midden-Oosten. De resultaten werden gepresenteerd tijdens een persconferentie in Dubai in het kader van een jaarlijkse bijeenkomst over de situatie van jonge mensen in de betrokken landen.
De deelnemers aan de enquête zijn tussen de 18 en 24 jaar oud. Zij werden in januari en februari geïnterviewd door de Amerikaanse onderzoeksorganisatie Penn Schoen Berland.

‘Grootste onbstakel’

Uit de beantwoording van de 180 vragen komt ook naar voren dat de helft van de respondenten Daesh als het “grootste obstakel” voor de regio ziet. 77% is “bezorgd” over de toekomst van het Midden-Oosten terwijl dat vorig jaar nog 35% was.
Slechts één op de zes jonge Arabieren gelooft dat Daesh in zijn opzet zal slagen om een islamitische staat te vestigen. 76% denkt dat ze dat niet gaat lukken.

Steun IS taant

Uit het onderzoek zou ook tanende steun voor Daesh blijken. 78% van de jongeren wijst de ideologie van Daesh af. Het aantal jongeren dat sympathiseert daalde van 19% vorig jaar naar 13% bij het laatste onderzoek. Zij vinden wel dat Daesh zijn geweld zou moeten temperen. Of er een verband bestaat met de verliezen van IS op het strijdtoneel is niet duidelijk.

Belangrijkste oorzaak

Veel jongeren denken dat de hoge jeugdwerkeloosheid de beslissende factor is voor jonge mensen om zich bij IS aan te sluiten. 24% noemt dit de “belangrijkste reden”, terwijl een op de vier zich niet voor kan stellen waarom mensen zich bij Daesh zou willen aansluiten.

Algeheel pessimisme

Volgens de jongste cijfers tellen de Arabische landen gezamenlijk 75 miljoen werklozen. Dat wordt genoemd als een van de belangrijkste oorzaken van het algehele pessimisme en de sterke aantrekkingskracht van extremistische organisaties.

Groeiend onbehagen

Volgens experts groeit de afkeer van Daesh weliswaar, maar blijven de situaties voortbestaan die met name onder jonge mensen onbehagen voeden, waaronder werkloosheid en gebrek aan toekomstperspectief.

Aantrekkingskracht

Volgens Hassan Hassan, wetenschapper en schrijver van ‘Isis: Inside the Army of Terror’, zit de aantrekkingskracht van bewegingen als Daesh dat het “echte en onopgeloste problemen” aanpakt. Hij noemt de terreurbeweging een symptoom van het groeiende onbehagen. Dat zou vooral moeten worden aangepakt.

Militair ingrijpen onvoldoende

Volgens hem is militair ingrijpen onvoldoende, omdat Daesh “het economische, sociale en religieuze falen” van de regionale leiders en van het Westen gebruikt.
Daesh kan misschien wel worden uitgeschakeld, “maar de ziekte blijft en andere vergelijkbare groepen zullen in de toekomst opstaan als deze problemen niet worden opgelost”, aldus Hassan.(KN/AN)