fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mexico: jonge hulpverleners vermoord, verkracht en beroofd

KN Redactie 28 september 2017
image
De doorzeefde auto van de vrijwilligers. (Foto: SIAME)

Een groepje jonge vrijwilligers dat noodhulp wilde brengen aan aardbevingsslachtoffers is door onbekenden overvallen en beroofd.

Het groepje vrijwilligers van de Papa Francisco Pro Felicitas Foundation was afgelopen dinsdag onderweg met een pickup met hulpgoederen in de zuidelijke staat Oaxaca. Volgens het aartsbisdom Mexico werd het voertuig aangevallen, waarbij een van de vrijwilligers werd doodgeschoten en een ander in elkaar geslagen. Een jonge vrijwilligster werd verkracht.

Doorzeefd

Een woordvoerder van de hulporganisatie reageerde woensdag verslagen. Hij kon nog niet zeggen hoe de slachtoffers het maken. Wel liet hij foto’s zien van het doorzeefde voertuig. De overvallers gingen ervandoor met de mobiele telefoons van de hulpverleners en een flink geldbedrag dat ze bij zich hadden.
Het is niet duidelijk wie de overval heeft gepleegd.

Hulpgoederen gestopt

Het ernstige incident heeft de organisatie ertoe gedwongen een vrachtwagen die met enkele tonnen voedsel onderweg was tegen te houden. Ook is tijdelijk de stroom hulpgoederen vanuit het Amerikaanse San Diego stilgelegd. “De mensen die getroffen zijn door de aardbeving hebben honger, maar de vrijwilligers lopen het risico te worden vermoord.”

Onveilig

Het is niet de eerste keer dat hulpverleners worden aangevallen. Onlangs probeerden militairen hen van hulpgoederen te beroven. Sommigen durven nu niet meer naar de getroffen gebieden te gaan.
Oaxaca werd in september twee keer getroffen door krachtige aardbevingen. Sinds de eerste, op 7 september, zijn vele jonge vrijwilligers vanuit de Kerken actief met hulpverlening.

Overheid faalt

De organisatie verwijt de overheid niets te doen aan bescherming. “Als de overheid de veiligheid van de vrijwilligers zou garanderen, zou dit niet zijn gebeurd”, aldus de woordvoerder. Hij wijst erop dat de hulpverlening vooral neerkomt op particuliere initiatieven. “Zij helpen niet, werken niet, sjouwen geen voedsel, noch de president, noch de gouverneurs”, aldus de woordvoerder. “Maar wat ze wel moeten doen, het beschermen van degenen die wel helpen, stelt feitelijk niks voor.” (KN/Crux)