<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mexico: raadsels rond vermoorde priesters

KN Redactie 9 februari 2018
image
De vermoorde priester Germain Garcia moest met bendeleden verkeren om door hun territoria te kunnen reizen. (Foto: bisdom Chilpancingo-Chilapa)

In Mexico is het tot een confrontatie gekomen tussen de katholieke Kerk en het Openbaar Ministerie van de staat Guerrero.

Afgelopen maandag werden priesters Germain Muñiz Garcia en Iván Añorve Jaimes op een snelweg door gewapende onbekenden klemgereden en doodgeschoten. Vier andere inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Bekend als bendelid

Tot verbijstering van hun bisschop, Salvador Rangel Mendoza van Chilpancingo-Chilapa, verklaarde het openbaar Ministerie dat Garcia bekend stond als lid van een criminele bende.
De bisschop bracht woensdag een verklaring uit waarin hij met klem ontkenden dat de priester enige band had met criminele benden.

Territoria

Wel was de priester bekend met een aantal benden die in dezelfde streek opereren waar Garcia zijn pastoraal werk deed. “Als zielenherder en publieke persoon moest hij door de territoria van deze benden om de verschillende gemeenschappen te kunnen bedienen”, aldus de bisschop.

Geen beveiliging

Volgens het Openbaar Ministerie zou bekend zijn geweest dat leden van verschillende bendes afkomstig uit andere staten naar hetzelfde feest zouden gaan als de twee priesters en hun gezelschap.
Dat daar geen politie of beveiliging aanwezig was, was omdat daar volgens het OM niet om was gevraagd door de organisatoren. Een ruzie tijdens het feest zou de aanleiding zijn geweest voor de dodelijke schietpartij waarbij beide priesters werden vermoord.

Twijfel

De bisschop trekt deze lezing in twijfel omdat er tijdens het feest zich geen enkel incident hebben voorgedaan. Bovendien vraagt hij zich af waarom geen maatregelen zijn genomen als bekend was dat er zoveel criminelen naar het feest zouden gaan.

‘Niet hun normale doen’

Ook het aangrenzende aartsbisdom Acapulco heeft scherpe kritiek geuit op de verklaring van het OM.
“Het lijkt ons vreemd dat mensen die behoren tot criminele benden, gewapend en al, het tijdens het dansfeest zonder enig incident goed met elkaar konden vinden. Dat is niet echt hun normale manier van doen”, aldus de verklaring van het aartsbisdom.
Ook de vier overlevenden, onder wie een zus van een van de priesters, zeggen dat het feest zonder incidenten is verlopen.

‘Uitermate onverstandig’

Dat het OM Garcia beschouwde als bendelid leidt het af vanwege een foto op sociale media, waarop de priester zichtbaar is met een geweer te midden van gemaskerde mannen.
Volgens de bisschop was dat “uitermate onverstandig” en heeft hij de priester daarvoor op het matje geroepen. “Maar hij moest wel telkens door de territoria van drugshandelaars”. “Hij moest hen begroeten, met hen praten omdat hij door hun gebied heen moest. Hoe moest hij dat anders doen?”
Dat de priesters naar het dansfeest ging was om “er muziek te maken en te kunnen of zij er een paar liederen konden zingen”.

Gedegen onderzoek

De bisschop eist van het OM dat het onderzoek “objectief, waarheidsgetrouw en conform de wet en de feiten” verloopt. Als het OM bij zijn bewering blijft “spoor ik het aan te specificeren tot welke bende hij behoorde en dat het niet blijft bij loze beschuldigingen.” (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.