<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. De Korte nodigt Dijkhoff uit voor gesprek en Bossche bol

KN Redactie 20 september 2018
image

In een open brief heeft bisschop De Korte van Den Bosch VVD-politicus Klaas Dijkhoff uitgenodigd voor een gesprek. De brief van de bisschop komt als reactie op de open brief van Dijkhoff aan kardinaal Eijk, waarin hij zegt zich als katholiek uit te schrijven omdat hij bepaalde opmerkingen van de kardinaal als kwetsend heeft ervaren.

“U houdt kardinaal Eijk maar ook mij als bisschop een spiegel voor waarin wij eerlijk moeten willen kijken”, schrijft De Korte. “Hebben wij als kerkleiders goede, liefhebbende en sociale mensen werkelijk weggejaagd? (…) Uw harde woorden moeten wij serieus nemen.”

Mgr. De Korte nodigt Dijkhoff uit om door te praten. Daarbij herinnert hij de politicus aan de invloed die hij uitoefent: “U bent niet alleen Klaas Dijkhoff maar ook een van de huidige liberale leiders in ons land. Dat geeft het publiek verlaten van de Kerk natuurlijk een extra impact.”

De bisschop schrijft dat het niet zijn bedoeling is om Dijkhoff zijn beslissing terug te laten draaien – “al zou ik dat natuurlijk ten zeerste toejuichen –, maar “om de relatie tussen het katholicisme en het liberalisme uit te diepen.”

Daarna gaat hij in op de overeenkomsten tussen het liberalisme en het katholicisme. “Naar mijn overtuiging heeft het liberalisme ook Bijbelse wortels. (…)Het liberalisme is er niet ondanks maar dankzij het christendom.”

“Uw gewetensbeslissing moet ik respecteren. Maar mag ik in mijn hoedanigheid van bisschop-referent voor Kerk en Samenleving u, als kopstuk van de grootste liberale partij, uitnodigen in dialoog te blijven met de Kerk?”, schrijft de bisschop aan het einde van zijn brief. Daarna nodigt hij Dijkhoff uit voor een kop koffie en een Bossche bol in het bisschopshuis.

Klaas Dijkhoff kondigde onlangs in een open brief op de website van de VVD aan zich als katholiek te laten uitschrijven nadat hij zich gekwetst voelde door uitspraken die kardinaal Eijk in een interview met de Gelderlander deed. Kardinaal Eijk zou hem “kleinzielig” en een “hyperindividualist” genoemd hebben. Het aartsbisdom heeft in een persbericht verklaard dat het “kleinzielig” niet op Dijkhoff sloeg.

De open brief van mgr. De Korte is te lezen op de website van het bisdom: http://www.bisdomdenbosch.nl/Lists/Nieuws/ViewForm.aspx?ID=17552&Source=http://www.bisdomdenbosch.nl

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.