<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Jan Hendriks benoemd tot lid hoogste Vaticaanse rechtbank

KN Redactie 1 oktober 2017
image
Mgr. Jan Hendriks is paus Franciscus "dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen". (Foto: KN - Jan Peeters)

De Haarlemse hulpbisschop Jan Hendriks is door paus Franciscus benoemd tot lid van de apostolische signatuur, de hoogste Vaticaanse rechtbank. Hij benoemde onder anderen ook voormalig prefect kardinaal Raymond Burke tot lid.

Dit maakte het Vaticaan zaterdag bekend. Naast kardinaal Burke en mgr. Hendriks werden de de Italiaanse kardinalen Agostino Vallini en Edoardo Menichelli en de Belgische aartsbisschop Frans Daneels benoemd.

Mgr. Hendriks: dankbaar voor vertrouwen

Vallini was, net als Burke, eerder prefect van de apostolische signatuur, terwijl, ook Menichelli en Daneels eerder al voor de rechtbank werkten. Mgr. Hendriks spreekt op zijn weblog arsacal.nl van “zeer eminente” mensen en “uitstekende” kerkjuristen “waartussen ik me een beetje klein voel”. Hij is paus Franciscus “dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen”.

Hij kreeg donderdag te horen kreeg dat hij benoemd zou worden, “dat was wel een verrassing”. Het is een “eervolle benoeming, maar een die ook tijd zal vragen”, aldus de bisschop, die ook schrijft dat de benoeming niet betekent dat zijn overige werkzaamheden zullen veranderen.

Benoeming kardinaal Burke

De opvallendste benoeming is die van kardinaal Burke. Hij stond zes jaar aan het hoofd van de apostolische signatuur, totdat paus Franciscus hem in 2014 benoemde tot patroon van de Orde van Malta, een functie met veel minder gewicht.

Ook in enkele andere Vaticaanse functies werd Burke de afgelopen jaren ontslagen of niet herbenoemd, schrijft website Crux in een analyse.

Burke wordt “breed gezien als een criticus van Franciscus op verschillende belangrijke punten”. Hij was een van de vier kardinalen die de paus in de dubia-brief om opheldering vroegen over een aantal aspecten van diens exhortatie Amoris Laetitia.

Karikatuur

Toch hebben volgens Crux sindsdien zowel paus Franciscus als kardinaal Burke gesteld dat de geluiden over een breuk tussen hen beiden overdreven zijn. Bovendien worden Burkes kwaliteiten als kerkjurist zelden of nooit betwijfeld.

In een recent interview zei Burke volgens Crux dat er verkeerde beelden worden geschetst in de media.

“Ze maken een karikatuur van iemand die om helderheid over bepaalde zaken vraagt, ze zeggen, ‘nou, hij is de vijand van de paus’ en hij probeert oppositie tegen de paus op te bouwen, wat natuurlijk helemaal niet het geval is”, aldus Burke. (arsacal.nl/CH/Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.