<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Mgr. Jozef De Kesel wordt kardinaal

KN Redactie 9 oktober 2016
image
Mgr. Jozef De Kesel. De aartsbisschop van Mechelen-Brussel is een van de zeventien geestelijken die op 19 november door paus Franciscus kardinaal worden gecreëerd. (Foto: IPID - Tommy Scholtes)

Paus Franciscus zal op 19 november tijdens een consistorie in Rome zeventien nieuwe kardinalen creëren. Onder hen is aartsbisschop Jozef De Kesel van Mechelen-Brussel.

De paus kondigde het consistorie vandaag bij het angelusgebed op het Sint-Pietersplein aan. 19 november is de vooravond van de sluiting van het Heilig Jaar van Barmhartigheid. Dat loopt op zondag 20 november, het hoogfeest van Christus Koning, af. Onder anderen de nieuw gecreëerde kardinalen zullen die zondag met paus Franciscus de heilige Mis vieren.

‘Universaliteit van de Kerk’

Dertien van de nieuwe kardinalen zijn residerend aartsbisschop of bekleden een functie in de Romeinse curie of de Vaticaanse diplomatieke dienst. Zij zijn afkomstig van vijf continenten en uit elf landen. Dat, zei de paus, “drukt de universaliteit van de Kerk uit die in alle hoeken van de aarde het Goede Nieuws van de barmhartigheid van God verkondigt en ervan getuigt”.

De overige vier nieuwe kardinalen

Van de overige vier nieuwe kardinalen zijn er twee emeritus-aartsbisschop, één emeritus-bisschop en de zeventiende is priester van het Albanese aartsbisdom Shkodër-Pult. De emeriti worden kardinaal omdat zij zich hebben onderscheiden in hun pastorale dienstwerk, zei de paus, de Albanese priester omwille van diens christelijk getuigenis.

De vier, zei Franciscus, vertegenwoordigen “vele bisschoppen en priesters die in heel de Kerk het Volk Gods opbouwen” en onder meer “de barmhartige liefde van God verkondigen.

Paus vraagt gebed voor nieuwe kardinalen

De paus vroeg om gebed voor de nieuwe kardinalen, opdat zij bevestigd worden in hun “gehechtheid aan Christus”, “trouwe en barmhartige priesters” zijn, en Franciscus bijstaan “in mijn dienstwerk van bisschop van Rome en van”, met de woorden van het conciliedocument Lumen Gentium, “het blijvende en zichtbare beginsel en fundament van de eenheid van het geloof en de gemeenschap”.

De zeventien nieuwe kardinalen

De zeventien geestelijken die op 19 november tot het kardinalaat worden verheven zijn:

– Mgr. Mario Zenari (Italië; pauselijk nuntius in Syrië)
– Mgr. Dieudonné Nzapalainga c.s.sp. (CAR, aartsbisschop van Bangui)
– Mgr. Carlos Osoro Sierra (Spanje, aartsbisschop van Madrid)
– Mgr. Sérgio da Rocha (Brazilië, aartsbisschop van Brasilia)
– Mgr. Blase J. Cupich (VS, aartsbisschop van Chicago)
– Mgr. Patrick D’Rozario c.s.c. (Bangladesh, aartsbisschop van Dhaka)
– Mgr. Baltazar Enrique Porras Cardozo (Venezuela, aartsbisschop van Mérida)
– Mgr. Jozef De Kesel (België, aartsbisschop van Mechelen-Brussel)
– Mgr. Maurice Piat (Mauritius, aartsbisschop van Port-Louis)
– Mgr. Kevin Joseph Farell (VS, prefect van het dicasterie voor Leken, Gezin en Leven)
– Mgr. Carlos Aguiar Retes (Mexico, aartsbisschop van Tlalnepantla)
– Mgr. John Ribat m.s.c. (Papoea Nieuw-Guinea, aartsbisschop van Port Moresby
– Mgr. Joseph William Tobin c.ss.r. (VS, aartsbisschop van Indianapolis)
– Mgr. Anthony Soter Fernandez (Maleisië, emeritus-aartsbisschop van Kuala Lumpur)
– Mgr. Renato Corti (Italië, emeritus-aartsbisschop van Novara)
– Mgr. Sebastian Koto Khoarai o.m.i. (Lesotho, emeritus-bisschop van Mohale’s Hoek)
– Eerwaarde Ernest Simoni (Albanië, priester van het aartsbisdom Shkodër-Pult)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.


Warning: SimpleXMLElement::__construct(): Entity: line 1: parser error : Entity 'nbsp' not defined in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): p;doc=617&amp;id=2694" target="_blank">de woorden van het conciliedocument&nbsp; in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ^ in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305