fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Léonard spreekt zich uit over mislopen kardinaalshoed

KN Redactie 17 oktober 2016
image
Mgr. André-Joseph Léonard (beeld: YouTube)

Mgr. Léonard heeft zich in gesprek met de liberale filosoof Drieu Godefridi uitgesproken hoe hij het uitblijven van een kardinaalshoed heeft opgevat.

Het gesprek is juist in boekvorm verschenen als Un évêque dans le siècle (Les éditions du CEP). Bij het gesprek was echter nog niet bekend, dat zijn liberale opvolger, mgr. Jozef de Kesel, vrijwel onmiddellijk tot kardinaal is verheven. Dit heeft de afgelopen weken wereldwijd commentaren uitgelokt, omdat het de gedachte oproept van een doelbewuste vernedering van diens voorganger. In het gesprek troost mgr. Léonard zich met de (inmiddels onjuist gebleken) gedachte, dat paus Franciscus alleen maar de voorkeur had gegeven aan niet-westerse kandidaten voor kardinaalsbenoemingen.

Verrast

Op de vraag van Drieu Godefridi of mgr. Léonard gekwetst is door het onthouden van de kardinaalshoed, antwoordt de voormalige aartsbisschop van Mechelen: “Gekwetst, dat is teveel gezegd. Maar het heeft me wel verrast, omdat het een traditie van twee eeuwen is. Er zijn in het verleden veel aartsbisschoppen van Mechelen geweest die geen kardinaal werden maar sinds twee eeuwen is het een soort traditie geworden. Moet dat zo blijven? Toen ik erover nadacht, heb ik bij mezelf gezegd van niet. Het is duidelijk dat de huidige paus kardinalen wil benoemen die uit landen komen die nooit kardinalen hebben gehad, om hun belang te laten zien, om geen college van kardinalen te krijgen dat te euro- of americano-centristisch is. Ik vind dat goed.”

‘Nogal originele manier’

“Het was duidelijk, om op mijn geval terug te komen, en ondanks alles een beetje verrassend”, aldus mgr. Léonard. “Het is delicaat om van mezelf te zeggen, maar velen hebben het in mijn plaats gezegd: op pastoraal niveau, op het intellectuele vlak, heb ik een werk tot stand gebracht dat weinig aartsbisschoppen hebben volbracht. Op het intellectuele niveau was dat Dechamps in Mechelen, die een zeer goed filosoof was, een apologeet ook. Wat mij betreft, heb ik mijn taak op een nogal originele manier gedaan. Een van mijn hulpbisschoppen heeft overigens durven opschrijven dat ik de eerste aartsbisschop van Mechelen was die het hele aartsbisdom heeft bezocht. Hij huldigt ook mijn werk op het intellectuele vlak. Kortom, het [uitblijven van een kardinaalshoed, -red] heeft me verrast, een beetje ontgoocheld, maar ik ben er gemakkelijk overheen gekomen.” (KN/L’Echo)