fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Minder katholieken Bosnië

KN Redactie 18 juli 2017
image
Jonge Bosnische gelovigen tijdens een gebedswake voorafgaand aan het pausbezoek aan hun land in 2015 (Foto: AP)

De bisschoppen van Bosnië-Herzegovina slaan alarm: het aantal katholieken in het Balkanland daalt snel, vanwege sociale, politieke en economische problemen.

Dat zei kardinaal Vinko Puljic tijdens de afsluiting van de vergadering van de Bosnische bisschoppenconferentie in Banja Luka. Als het zo verder gaat, zullen er binnen afzienbare tijd geen christenen meer leven in het overwegend islamitische land.

Uitdaging

Zonder een “serieuze internationale inzet” zullen de katholieken snel uit Bosnië verdwijnen, zegt ook de bisschop van Banja Luka, Franjo Komarica.

De grootste uitdaging voor het land, dat door de Balkanoorlog in de jaren negentig getekend werd, is het vredig samenleven tussen de verschillende etnische volkeren en de bevordering van de mensenrechten.

Kwade strategie

De bisschoppen prijzen de inzet van de katholieke organisatie Caritas in Bosnië. Zij helpen iedereen en dat werpt zijn vruchten af.

Volgens kardinaal Puljic is er sprake van een kwade strategie in het land. Het doel zou zijn de haat aan te wakkeren en de Kerk het zwijgen op te leggen. “Dat is niet aanvaardbaar”, aldus de kardinaal. (KN/KNA)