<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Minister: gemeente Eindhoven moet zich houden aan afspraken over Catharinakerk

KN Redactie 30 december 2016
image
De monumentale Eindhovense Catharinakerk. (Foto: Flickr.com - CCBY Peter Beekmans)

De gemeente Eindhoven moet zich houden aan de bruikleenovereenkomst die in 1974 is gesloten toen zij de Sint-Catharinakerk overnam van de plaatselijke parochie, die het gebouw mocht blijven gebruiken.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) geantwoord op schriftelijke vragen van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Ook mag de gemeente als eigenaar van een monumentaal pand noodzakelijk onderhoud niet aan voorwaarden verbinden. De SGP is “blij” met de antwoorden van de minister, laat Bisschop weten.

Afspraken uit 1974 ‘wel leidend’

Bij de verkoop van de kerk werden in 1974 afspraken gemaakt over het gebruik ervan. Die overeenkomst loopt nog in ieder geval tot 2024. Dat de afspraken “thans als een beperking van de gebruiksmogelijkheden worden ervaren doet niet af aan het gegeven dat deze wel leidend zijn”, aldus minister Plasterk.

“Zolang de afspraken niet na wederzijds goedvinden wijzigen, dienen partijen uitvoering te geven aan de rechten en plichten die uit de bruikleenovereenkomst voortvloeien. Het uitoefenen van druk daarbij is door geen van de partijen passend.”

Onderhoudsplicht gemeente Eindhoven

Als eigenaar van een gebouw met monumentenstatus moet de gemeente zorg dragen voor het onderhoud dat nodig is om de kerk in stand te houden, stelt de minister.

“Die plicht staat geheel los van de wijze waarop de afspraken uit de bruikleenovereenkomst door partijen ervaren worden, en mag dan ook niet daaraan worden verbonden.”

Gebruik Catharinakerk voor ‘maatschappelijke doeleinden’

Plasterk merkt op begrip te hebben voor de “wens van de gemeente, als eigenaar van de kerk, dat de kerk ingezet wordt voor maatschappelijke doeleinden” en dat het nodig kan zijn “een neven- of herbestemming” te vinden om religieus erfgoed in stand te kunnen houden.

“Over onder meer het gebruik van de kerk voor die doeleinden zijn echter afspraken gemaakt in de bruikleenovereenkomst”, bijvoorbeeld over concerten en herdenkingen in de Catharinakerk, zolang die niet strijdig zijn met “het karakter van de Rooms-Katholieke eredienst”.

SGP: ‘Blij met antwoorden minister Plasterk’

De SGP is “blij met de antwoorden van minister Plasterk”, laat Kamerlid Bisschop Katholiek Nieuwsblad weten.

“Deze antwoorden maken duidelijk dat de gemeente Eindhoven zich moet blijven houden aan de overeenkomst, ook al zouden ze deze nu niet meer zo afsluiten. Afspraak is afspraak: die lijn steunt de SGP voluit. De gemeente zou een slecht rentmeester zijn en in strijd met de Erfgoedwet handelen als de Catharinakerk, die inclusief orgel een rijksmonument is, niet goed wordt onderhouden.”

‘Druk uitoefenen onjuist’

Ook is hij blij dat Plasterk aangeeft “dat de gemeente zich niet mag mengen in de kerkelijke invulling van de bruikleenovereenkomst, zolang het maar binnen de voorwaarden past”.

De minister schreef dat overheidsbemoeienis met religieuze aangelegenheden zich niet mag uitstrekken “tot het geloof zelf, de wijze waarop het geloof wordt beleden of tot interne kerkelijke aangelegenheden”.

Bisschop: “Druk uitoefenen op de kerkelijke gemeente om anders te handelen dan men verantwoord vindt, is onjuist.”

‘Gebruiksmogelijkheden’ Catharinakerk uitbreiden

Bisschop stelde de Kamervragen naar aanleiding van het nieuws dat de gemeente, eigenaar van de monumentale Catharinakerk, begin november aan de gemeenteraad liet weten de benodigde restauratie van het orgel alleen te willen bekostigen indien er een nieuwe huurovereenkomst wordt gesloten.

Die zou de “gebruiksmogelijkheden” moeten uitbreiden en een “aanpassing aan de huidige tijd” zijn “waarin scheiding tussen kerk en staat wordt gerealiseerd, en hiermee de kerk voor iedereen toelaatbaar wordt (inclusief bijvoorbeeld homo’s)”, schreef het college van Burgemeester en Wethouders.

Bisschop stelde tegenover Katholiek Nieuwsblad eerder al dat de gemeente met die eis “verkeerd bezig” is. “Dan ga je de fundamentele grens over van de scheiding van Kerk en staat.”

Pastoor René Wilmink: SGP heeft ‘heel groot punt’

De deken van Eindhoven, René Wilmink, zei begin deze maand naar aanleiding van Bisschops Kamervragen tegen KN te vinden dat de SGP “een heel groot punt” heeft. De parochie geeft “optimaal vorm aan de overeenkomst”, voegde hij toe.

Ook zei hij te verwachten dat er nog een uitnodiging van de verantwoordelijk wethouder zou komen voor een gesprek over de kwestie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.