<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Misbruikslachtoffer in adviesorgaan van de paus

KN Redactie 26 maart 2021
image
Juan Carlos Cruz in Rome 2018. Foto: CNS photo - Paul Haring

Paus Franciscus heeft afgelopen woensdag een slachtoffer van seksueel misbruikt benoemd tot lid van de Pauselijke Commissie voor de bescherming van minderjarigen. Juan Carlos Cruz dankte de paus dat hij mag meehelpen met “het beëindigen van de plaag van misbruik”.

Cruz werd in zijn jeugd slachtoffer van de Chileense priester Fernando Karadima die in 2011 door de Congregatie voor de Geloofsleer schuldig werd bevonden aan seksueel misbruik van minderjarigen in de jaren tachtig en negentig.

‘Dit hernieuwt mijn toewijding’

“Ik ben paus Franciscus erg dankbaar dat hij mij deze benoeming toevertrouwt. Ik waardeer het enorm”, schreef Cruz op Twitter op 24 maart.

“Dit hernieuwt mijn toewijding om te blijven werken aan het beëindigen van de plaag van misbruik en voor zoveel slachtoffers aan wie nog steeds geen recht is gedaan.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Cruz ontmoette paus Franciscus al in 2018 samen met andere slachtoffers van Karadima. De paus bood toen zijn verontschuldigingen aan voor het feit dat hij de situatie in Chili in eerste instantie verkeerd had beoordeeld.

Adviesorgaan

De paus richtte de Vaticaanse Commissie voor de bescherming van minderjarigen in maart 2014 op. In het adviesorgaan zitten experts en slachtoffers die voorstellen doen en initiatieven leiden om normen en procedures in de Kerk te verbeteren.

Cruz zal drie jaar in de Vaticaanse commissie zitten. Hij voegt zich bij de bestaande leden van de commissie, waarvan de paus bij vijftien de benoemingen met een jaar verlengt.

(Bronnen: CNS en CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.