<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Misbruikslachtoffers vragen Vaticaan om onderzoek naar twaalf bisschoppen

KN Redactie 7 juni 2018
image
(Foto: CNA) De Gentse bisschop Luc van Looy

De internationale organisatie van misbruikslachtoffers Ending Clergy Abuse vraagt het Vaticaan om een onderzoek te openen naar twaalf bisschoppen. 

Ending Clergy Abuse (ECA) is een platform dat actiegroepen uit vijftien landen verenigt die strijden tegen seksueel misbruik in de Kerk. In Genève brengt ECA vandaag twaalf slachtoffers samen die de Kerk van binnenuit willen veranderen. Zij willen niet de daders aanklagen, maar de bisschoppen die niet afdoende tegen de daders zouden hebben opgetreden.

Vlaamse priester

Een van de twaalf werd door de Vlaamse priester Omer V. misbruikt. In de jaren tachtig werkte hij in het toenmalige Zaïre waar hij verschillende jongens misbruikte. Om die reden werd hij in 1987 naar België gestuurd. Daar misbruikte hij een meisje. Vervolgens ging hij met pensioen.

Weeskinderen

“Toch kon Omer V. de daaropvolgende jaren nog naar Rwanda reizen, waar hij een stichting had om weeskinderen op te vangen”, zegt de Amerikaanse Ann Barrett. Hij zou er opnieuw misbruik hebben gepleegd.

Luc van Looy werd in 2004 bisschop van Gent. Hij verhinderde volgens Barrett niet dat V. naar Rwanda reisde. “We willen dat er een onderzoek komt om na te gaan of hij volgens paus Franciscus genoeg heeft gedaan om kinderen te beschermen.”

Persona non grata

“Dit is een dossier met ernstige feiten uit het verleden”, reageert het bisdom Gent in Het Nieuwsblad. “De bisschop heeft de man (Omer V., red.) meermaals, zowel schriftelijk als mondeling, het verbod opgelegd om naar Afrika te reizen. Uit de feiten bleek dat hij dat verbod meermaals naast zich neerlegde. Intussen weten we dat hij in Rwanda geseind staat als persona non grata.”

Zijn dossier is overgemaakt aan Rome. De 82-jarige V. heeft geen enkele functie meer in het bisdom. (Het Nieuwsblad)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.