fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Moeder Teresa ‘broos, maar vastberaden in haar roeping’

KN Redactie 10 augustus 2016
image
Foto: AP

“Een kleine pen in de hand van de Heer” die haar werk “stilletjes en altijd met grote liefde” deed. Dat schrijft het Vaticaan over Moeder Teresa bij de presentatie van een nieuwe postzegel ter ere van haar naderende heiligverklaring.

De speciale postzegel verschijnt op 2 september, twee dagen voor de heiligverklaring van Moeder Teresa op zondag 4 september.

Nederigheid

Dat maakte het Vaticaan vrijdag bekend. De zegel van 95 cent werd ontworpen door Patrizio Daniele. Van de speciale zegel zullen maximaal 150.000 vellen met elk tien postzegels worden gedrukt en verkocht.

In de bijgeleverde folder waarin de uitgave van de postzegel werd aangekondigd, wordt Moeder Teresa omschreven als “broos, maar tegelijkertijd vastberaden in haar roeping”. “Moeder Teresa hield van God en de Kerk met grote kracht, eenvoud en buitengewone nederigheid”, zo is ook te lezen.

Met volharding

“Ze eerde met haar leven de waardigheid van een meest nederige dienstbaarheid”. Het Vaticaan noemt haar in de folder ook “een nederige boodschapper van het Evangelie en van Christus’ liefde” en schrijft dat Moeder Teresa – “een kleine pen in de handen van de Heer” – haar werk “stilletjes” deed “en altijd met grote liefde.

“Ze stond de armen, de zieken en de verlatenen bij met onvermoeibare toewijding, ze bood een glimlach en eenvoudige gestes en vond kracht in gebed en geloof in God om in haar roeping te volharden”, zo is ook te lezen.

Programma

Moeder Teresa zal op zondag 4 september heilig worden verklaard. Om 10.30 uur begint die dag de Mis op het Sint Pietersplein. Ook in de dagen rond haar heiligverklaring zullen er speciale bijeenkomsten worden georganiseerd waarbij de focus zal liggen op de armen en de minderbedeelden.

Zo is er op 1 september een feest voor de armen in Rome en wordt er een musical over het leven van Moeder Teresa opgevoerd. Op 3 september houdt paus Franciscus een catechese in het kader van het Jubileum voor de medewerkers en vrijwilligers in werken van naastenliefde.

Gebedsprentjes

Op 5 september, een dag na de heiligverklaring, is er een Mis van dankzegging op de eerste feestdag van Sint Teresa van Calcutta in de Sint Pieter. Hoofdcelebrant daarbij is kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin.

Ook in Nederland wordt er aandacht besteed aan de heiligverklaring van Moeder Teresa. Vier Nederlandse bisdommen verspreiden in dit kader ruim 70.000 gebedsprentjes. (KN/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.