fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Moeder Teresa: haar leven in 13 jaartallen

KN Redactie 4 september 2016
image
Moeder Teresa met de man die haar in 2003 zalig verklaarde, de inmiddels zelf heilig verklaarde paus Johannes Paulus II. De foto werd in 1986 in Calcutta genomen. (Foto: AP)

Paus Franciscus verklaarde vandaag Moeder Teresa van Calcutta heilig. Haar lange leven (1910-1997) samengevat in een aantal belangrijke jaartallen.

1910: Moeder Teresa wordt op 26 augustus als Agnes Gonxha Bojaxhiu geboren in Skopje. Ze vierde later haar doopdag, 27 augustus, als haar eigenlijke verjaardag.

1928: De jonge Agnes vertrekt naar de Ierse hoofdstad Dublin, om zich aan te sluiten bij de zusters van Loreto. Noch in hetzelfde jaar reist ze met een groep zusters naar India, waar zuster Teresa in mei 1929 aan haar noviciaat begint. Aansluitend werkt ze als verpleegster.

Roeping binnen haar roeping

1939: na een studieperiode in Calcutta legt ze in Darjeeling haar geloften af. In september verlaat ze die stad, op een dag die ze later “dag van de inspiratie” zou noemen. Tijdens de treinreis ervaart ze een ‘roeping binnen haar roeping’, om naar de armsten van de armen te gaan. Ze krijgt echter nog geen toestemming haar orde te verlaten.

1948: zuster Teresa krijgt toestemming de Loreto-zusters te verlaten en haar roeping naar de armen te gaan te volgen. Ze wordt Indiaas staatsburger en de eerste jonge vrouwen sluiten zich bij haar aan. De Missionarissen van Naastenliefde worden opgericht en krijgen in 1950 pauselijke goedkeuring. De congregatie groeit snel.

Nobelprijs voor de Vrede

1968: Moeder Teresa sticht in Rome het eerste Europese huis van haar congregatie. Het wordt kort daarop het centrum van het noviciaat, de opleidingstijd van jonge zusters.

1979: Moeder Teresa krijgt de Nobelprijs voor de Vrede. Tijdens haar toespraak in Oslo stelt ze onomwonden abortus aan de kaak als de “grootste vernietiger van vrede vandaag”. Eerder al had ze de Templeton-prijs (1973) en de Albert Schweitzer-prijs (1975) gekregen. In 1996 wordt ze benoemd tot ereburger van de Verenigde Staten.

Sterven en zaligverklaring Moeder Teresa

1997: in maart treedt Moeder Teresa terug als overste van de Missionarissen van Naastenliefde; zuster Nirmala Joschi volgt haar op. Ze reist die zomer nog eenmaal naar de VS en naar het Vaticaan, waar zij voor het laatst paus Johannes Paulus II ontmoet. Op 5 september sterft Moeder Teresa in Calcutta.

2003: op 19 oktober verklaart paus Johannes Paulus II Moeder Teresa ten overstaan van ongeveer driehonderdduizend pelgrims op het Sint-Pietersplein zalig. Het is het tot dan toe kortste zaligverklaringsproces in de moderne tijd.

Donkere nacht Moeder Teresa

2007: bij gelegenheid van haar tiende sterfdag verschijnt Kom, wees mijn licht, een boek met nagelaten teksten van Moeder Teresa waarin zij spreekt over de decennialange geestelijke duisternis die zij ervoer.

2009: de uit Duitsland afkomstige zuster Mary Prema Pierick wordt in maart verkozen tot tweede opvolgster van Moeder Teresa als overste van de Missionarissen van Naastenliefde. Zuster Nirmala (1934-2015) ziet om gezondheidsredenen van een derde ambtstermijn af. Katholiek Nieuwsblad had naar aanleiding van de heiligverklaring een exclusief interview met zuster Mary Prema.

2010: in India en wereldwijd wordt de honderdste geboortedag van Moeder Teresa gevierd.

Heiligverklaring Moeder Teresa

2015: paus Franciscus keurt in december het voor een heiligverklaring benodigde tweede wonder op voorspraak van Moeder Teresa goed.

2016: tijdens een consistorie, een bijeenkomst van paus en kardinalen in het Vaticaan, wordt de datum voor de heiligverklaring. Die wordt op 4 september door paus Franciscus op het Sint-Pietersplein uitgesproken. (KNA)

De actuele editie van Katholiek Nieuwsblad staat in het teken van Moeder Teresa, met onder meer een exclusief interview met haar tweede opvolgster, de Duitse zuster Mary Prema.