<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Nieuwe misbruikbeschuldigingen tegen Amerikaanse kardinaal

KN Redactie 20 juli 2018
image
Kardinaal McCarrick (Foto: CNS-Photo/Paul Haring)

De Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick (88) is opnieuw beschuldigd van seksueel misbruik van een minderjarige.

De nieuwe aanklacht betreft een zaak van langdurig misbruik dat begon in 1969, toen het slachtoffer 11 jaar oud was. Het misbruik door McCarrick, priester van het aartsbisdom New York, zou bijna twintig jaar hebben geduurd. Hoewel de jongen het na verloop van tijd aan zijn vader vertelde wilde die het niet geloven, meldt de New York Times.

Al langer bekend

Hoewel McCarrick gold als een rijzende ster in de kerkelijke hiërarchie, die het uiteindelijk in 2000 tot kardinaal bracht, deden al veel langer verhalen de ronde over diens seksuele escapades. Het betrof vooral misbruik van volwassen seminaristen en jonge priesters. Eerdere meldingen door slachtoffers, ook bij het Vaticaan, haalden niets uit.

Waarschijnlijk verjaard

Volgens het katholieke persbureau CNA is het misbruik waarschijnlijk zowel strafrechtelijk als kerkrechtelijk verjaard. De Congregatie voor de Geloofsleer kan daar in bepaalde gevallen van afwijken.
Een woordvoerder van het aartsbisdom New York heeft laten weten nooit eerder van de beschuldigingen te hebben gehoord.

Geschorst

In juni werd de kardinaal gesuspendeerd nadat het aartsbisdom een onderbouwde aanklacht had ontvangen dat McCarrick bijna vijftig jaar geleden een toen 16-jarige misdienaar heeft misbruikt. Zelf liet hij weten zich daar niets van te kunnen herinneren.

Rome was op de hoogte

Volgens onderzoek van de New York Times was al tientallen jaren bekend dat McCarrick zich vergreep. Tussen 1994 en 2008 is er volgens de krant meermaals aan de Amerikaanse bisschoppen en de pauselijke nuntii over gerapporteerd. In 2005 en 2007 werden financiële schikkingen getroffen met twee slachtoffers van de kardinaal, beiden priesters. Tegelijkertijd speelde de kardinaal een prominente rol bij de presentatie van het zero-tolerancebeleid van de Kerk. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.