fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Noorse rechter verwerpt gewetensbezwaar Poolse arts

KN Redactie 13 februari 2017
image
Dr. Jachimowicz (Foto: screenshot Radio Maria Polen)

Een Noorse rechtbank heeft de gewetensbezwaren van een Poolse arts tegen het plaatsen van spiraaltjes verworpen.

Norway Today noemde de uitspraak “historisch”.

Clausule

De Poolse huisarts dr. Katarzyna Jachimowicz werd onlangs ontslagen in een gezondheidskliniek in de gemeente Sauherad, zo’n 90 kilometer ten zuidwesten van Oslo. Reden voor het ontslag is een clausule die ze bij haar aanstelling, vier jaar geleden, had laten opnemen. Daarin maakte zij gewetensbezwaren tegen bepaalde medische handelingen waaronder het plaatsen van spiraaltjes. Die hebben een abortieve werking doordat ze een bevruchte eicel afstoten. Omdat andere artsen binnen de kliniek daar wel toe bereid waren werd de clausule geaccepteerd.

Weigering verboden

Per 1 januari 2015 werd een wet van kracht die medisch personeel het weigeren van anticonceptie op grond van gewetensbezwaren verbiedt. Er geldt weliswaar een uitzondering voor abortus, maar die wordt niet van toepassing geacht omdat het niet om rechtstreekse abortus gaat, maar om een mogelijke abortieve werking.

Andere artsen opgestapt

Bij een inspectie werd de clausule in strijd met de nieuwe wet bevonden. Drie andere artsen uit hetzelfde district besloten vanwege de wet op te stappen. Dr. Jachimowicz weigerde dat. Ze werd ontslagen omdat zij bij haar weigering bleef om spiraaltjes te plaatsen.

Oordeel rechter

Een rechtbank heeft vorige week geoordeeld dat gewetensvrijheid hier geen rol mag spelen en dat ook een beroep op de geloofsovertuiging van de arts moet worden afgewezen.
De rechter oordeelde dat het doorverwijzen van vrouwen naar andere artsen een vorm van discriminatie zou zijn op grond van geslacht. Omdat dit niet geldt voor mannen zou er sprake zijn van discriminatie, aldus de rechter.

Hoger beroep

Dr. Jachimowicz verklaarde na de uitspraak teleurgesteld te zijn. Ook heeft ze laten weten in hoger beroep te gaan tot en met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Niet alleen om haar baan terug te krijgen, maar ook omwille van de gewetensvrijheid van haar collega’s.
In Noorwegen is overigens een schreeuwend tekort aan artsen, met name in de kleinere plaatsen. (KN/CitizenGO/ADF/NT)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.