fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Officiële replica beeld Maria van Fatima in Utrecht

KN Redactie 6 januari 2017
image
Woensdag werd de Mariavespers gevierd in de kapel van het aartsbisschoppelijk paleis in Utrecht. (Foto: aartsbisdom Utrecht)

[FOTO’S] Het aartsbisdom Utrecht biedt vanaf deze week drie maanden lang onderdak aan een officiële replica van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima.

Het beeld uit de verschijningskapel van het Portugese Mariabedevaartsoord arriveerde dinsdagavond op Schiphol, meldt het aartsbisdom op zijn website.

Mariavespers met kardinaal Eijk

Om het te verwelkomen werd woensdag in de kapel van het aartsbisschoppelijk paleis aan de Utrechtse Maliebaan de Mariavespers gevierd met kardinaal Wim Eijk.

In verschillende parochies in het aartsbisdom worden de komende drie maanden vieringen georganiseerd rond het bijzondere beeld, één van de tien officiële replica’s.

De tournee van het Mariabeeld is een voorbereiding op de bedevaart naar Fatima en Lissabon die het aartsbisdom van 10 tot en met 15 juni houdt.

2017: verschijningen honderd jaar geleden

Traditioneel zijn de twaalfde en de dertiende van de maand hoogtijdagen in Fatima, meldt het aartsbisdom. Dan worden de verschijningen herdacht van Maria aan de drie herderskinderen Lucia, Francisco en Jacinta.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de verschijningen plaatsvonden, de eerste op 13 mei 1917 en de zesde en laatste op 13 oktober van dat jaar.

Blij met komst beeld naar aartsbisdom

Kardinaal Eijk is blij met de komst van het beeld naar zijn bisdom. Dat geldt ook voor hulpbisschop Herman Woorts, die aan het begin van de vesperviering een korte toelichting gaf.

“In 2017”, zei mgr. Woorts, “is het honderd jaar geleden dat Maria in Fatima zes keer verscheen aan de herderskinderen Francisco en Jacinta Marto en aan hun nichtje Lucia dos Santos. Het beeld dat we vandaag in het aartsbisdom mogen verwelkomen is één van de tien replica’s van het originele beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Het heiligdom heeft het aan ons ter beschikking gesteld voor de voorbereiding van onze bedevaart naar Fatima.”

Beeld van de vesperviering (foto’s: aartsbisdom Utrecht):

[widgetkit id=”42″]