fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Omstreden kardinaal O’Brien overleden

KN Redactie 20 maart 2018
image
Foto: CNS

De Schotse kardinaal Keith O’Brien is maandag op tachtigjarige leeftijd overleden.

In een verklaring zegt aartsbisschop Leo Cushley te bidden voor de zielenrust van O’Brien. Ook bidt hij voor “degenen die hij heeft beledigd, pijn heeft gedaan en in de steek heeft gelaten. Moge hij rusten in vrede”.

O’Brien was Schotlands enige kardinaal. Vorige maand brak hij zijn sleutelbeen na ten val te zijn gekomen. Daarbij liep hij een hoofdwond op waarvoor hij in een ziekenhuis in Newcastle werd behandeld. Daar overleed hij op maandag, na de laatste sacramenten te hebben ontvangen, omringd door familie en vrienden.

‘Morele fouten’

In 2013 legde O’Brien zijn ambt als aartsbisschop neer toen hij door verschillende van zijn priesters werd beschuldigd van seksueel wangedrag. De kardinaal gaf daarop toe morele fouten begaan te hebben in zijn tijd als seminarierector in de jaren tachtig.

Hij zag na alle ophef af van deelname aan het conclaaf in 2013 en diende zijn ontslag in. Dat werd opmerkelijk snel gehonoreerd door het Vaticaan, drie weken voor het bereiken van zijn 75e verjaardag, de voor bisschoppen gebruikelijke ‘pensioenleeftijd’. De kardinaal erkende dat zijn gedrag op seksueel gebied in bepaalde perioden “onder de norm was die men van mij als priester mocht verwachten”. Na zijn aftreden zou O’Brien een leven geleid hebben van boete en gebed.

‘Geen monster’

In een nieuwsbericht van de BBC zegt Observer-journalist Catherine Deveney, dat O’Brien “het symptoom was van een organisatie die het spoor kwijt was”. De vrouw die de controverse rondom de kardinaal aan het licht bracht, zei ook dat “O’Brien geen monster was”, maar “gewoon een zwakke man. Ik hoop dat de laatste jaren van zijn leven, na het afleggen van zijn meter en kardinaalskleren, hij iets heeft gevonden wat echter is.”

Deveney hoopt dat O’Brien “vrede heeft gevonden aan het einde van zijn leven” en denkt dat “zijn slachtoffers hem hetzelfde zouden toewensen”. (KN/Crux/BBC)