<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Onderzoek Fatimazieneres naar Rome

KN Redactie 14 februari 2017
image
Zuster Lucia (Foto: Heiligdom Fatima)

De resultaten van het diocesaan onderzoek naar het leven van zuster Lucia dos Santos (1907-2005) zijn in het kader van haar zaligverklaringsproces naar Rome gestuurd.

De resultaten van het diocesaan onderzoek naar het leven van zuster Lucia dos Santos (1907-2005) zijn in het kader van haar zaligverklaringsproces naar Rome gestuurd. 

150.000 pagina’s

Het diocesaan onderzoek bestaat uit meer dan 150.000 pagina’s getuigenissen en documenten die zaligverklaring van de laatst overgebleven zieneres van Fatima ondersteunen. Lucia dos Santos was de oudste van drie herderskinderen aan wie de Heilige Maagd Maria tussen 13 mei en 13 oktober 1917 is verschenen.

Ontheffing

Het dossier is ter verdere behandeling overgedragen aan de Vaticaanse Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen. Voor de opening van het proces binnen vijf jaar na haar overlijden gaf paus Benedictus XVI destijds ontheffing van de regel.

Acht jaar onderzoek

Het diocesane proces werd afgesloten met een kerkelijke plechtigheid in het karmelietessenklooster in Coimbra, waar ‘Zuster Lucia’ vanaf 1948 tot haar dood in 2005 leefde.
De twee andere zienertjes, Francisco en Jacinta, overleden op 9-jarige en 11-jarige leeftijd aan longontsteking. Zij werden zaligverklaard in 2000.
Het diocesaan onderzoek nam acht jaar in beslag en bevat informatie uit 11.000 brieven die zuster Lucia schreef evenals 61 getuigenverklaringen.
Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de verschijningen in Fatima plaatsvonden. Paus Franciscus zal op 12 en 13 mei een bezoek brengen aan het bedevaartsoord. (KN/AP)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.