<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Onthutsende cijfers misbruikschandaal Australië

KN Redactie 6 februari 2017
image
Kardinaal George Pell. (Foto: AP)

Grote aantallen Australische religieuzen en 7% van de diocesane priesters zouden tussen 1950 en 2009 betrokken geweest zijn bij seksueel misbruik van minderjarigen.

Vooral de Barmhartige Broeders van St.-Johannes de Deo zouden zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik: ruim 40% van de leden heeft zich aan kinderen vergrepen. Pakweg een op de vijf maristen, salesianen en christelijke broeders is beschuldigd.

Leeuwendeel mannelijk

Net als bij onderzochte misbruikschandalen in andere landen vormen mannelijke slachtoffertjes met afstand de grootste groep, in Australië is dat 90%. De gemiddelde leeftijd is rond 11 jaar.
Bijna 4,500 mensen hebben geklaagd tussen 1980 en 2015 te zijn misbruikt. In de meeste gevallen zijn aanklachten vruchteloos gebleven.

Niet onderzocht

Volgens de onderzoekscommissie werden kinderen genegeerd of gestraft. “Beschuldigingen werden niet onderzocht. Parochies of gemeenschappen waar beschuldigden naar werden overgeplaatst wisten niets over hun verleden.”

Gruwelijk

Aartsbisschop Anthony Fisher van Sydney reageerde geschokt op de onderzoeksresultaten. “Wat de commissie toe nu toe heeft ontdekt is gruwelijk.” De Kerk betreurt de misstappen uit het verleden die zoveel slachtoffers hebben gemaakt. Hij wees er echter ook op dat het om beschuldigingen gaat en vermoedelijke daders. Ook dat het rapport geen onderscheid maakt tussen onbevestigde beschuldigingen en rechterlijke uitspraken.

Kardinaal Pell beschuldigd

Maandag droeg de politie van Melbourne nieuw onderzoeksmateriaal over aan het openbaar ministerie in de zaak rond kardinaal George Pell. Daaruit zou blijken dat Pell tussen 1978 en 2001 als priester in Ballarat en later als aartsbisschop van Melbourne verschillende jongens seksueel misbruikt zou hebben. Het openbaar ministerie gaat het materiaal nu onderzoeken. Pell, een van de leden van de negenkoppige Raad van kardinalen van paus Franciscus, heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Serie hoorzittingen

Maandag is in Sydney zijn laatste hoorzittingen begonnen van de in 2013 door de regering ingestelde misbruikcommissie. Die gaan drie weken duren. Centraal zal de vraag staan hoe de Kerk misbruik in de toekomst wil voorkomen. Daartoe heeft de commissie tal van bisschoppen, kerkjuristen en andere deskundigen uitgenodigd. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.