fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Amerikaans vicegouverneur wil jezuïet worden

Catholic News Agency 25 maart 2020
image
Cyrus Habib tijdens een toespraak in Seattle in 2017 Foto: wikimedia.org - CCBY Joe Mabel

Een Amerikaanse vicegouverneur die zich inzette voor het homohuwelijk, gratis anticonceptie en uitbreiding van abortusrechten wil dit najaar intreden bij de jezuïeten.

De 38-jarige Cyrus Habib maakte zijn besluit op 19 maart bekend, terwijl juist hij werd getipt als toekomstig gouverneur van de Amerikaanse staat Washington.

‘Niet verrast’

Gouverneur Jay Inslee was niet verbaasd over Habibs plannen. “Hoewel het nieuws onverwacht was, is iedereen die Cyrus kent niet verrast door zijn toewijding aan het geloof. Ik twijfel er niet aan dat zijn toekomst als jezuïetenpriester veel goeds zal brengen in een wereld die dat nu nodig heeft.”

Verder zei Inslee dat Habibs “leven en carrière een inspiratie voor velen zijn”.

Politieke standpunten

Tijdens de acht jaar dat Habib een publiek ambt bekleedde, zette hij zich onder meer in voor abortusrechten en financiering van anticonceptie en sterilisatie in de staat Washington.

Plannen van de regering Trump om sommige werkgevers “op grond van oprechte religieuze overtuigingen” vrij te stellen van het vergoeden van anticonceptie in hun zorgverzekeringen voor werknemers, noemde hij eerder schandelijk: “Aan degenen die anti-keuze zijn, erken alsjeblieft dat dit het aantal abortussen zal doen toenemen, evenals het vergroten van economische onzekerheid.”

Homohuwelijk

Nog voordat Habib in 2012 tot vicegouverneur gekozen was, zei hij een voorstander te zijn van het homohuwelijk. “Nadat ik op jonge leeftijd mijn gezichtsvermogen verloor, ben ik altijd bijzonder gevoelig geweest voor de waardigheid en het respect waar elk individu recht op heeft. Ik ben ervan overtuigd dat als je volwassenen die wederzijds instemmen, de vrijheid ontzegd om te trouwen, je hen van een essentieel burgerrecht beroofd.”

Geen commentaar

CNA nam contact op met het kantoor van Habib en vroeg of zijn plannen om in te treden een verandering in zijn politieke opvattingen betekenden. Zijn kantoor liet weten dat hij niet beschikbaar was voor commentaar.

“Vanaf die plek, dat dieptepunt, begon ik echt opnieuw te evalueren en begon ik echt na te denken of dit me echt gelukkig maakte”
- Cyrus Habib over het jaar dat zijn vader stierf

In de publicatie waarin hij zijn intreden aankondigde, schreef Habib dat zijn besluit om de politiek in te gaan “stevig geworteld was in de katholieke sociale leer, waarin de armen, zieken, gehandicapten, immigranten, gevangenen en allen die gemarginaliseerd zijn centraal staan ​​op onze sociale en politieke agenda.”

‘God vinden in alle mensen’

Habib schreef ook dat “de Katholieke Kerk al 2000 jaar worstelt met moeilijke sociale en morele vragen. Hoewel ik net zo ongeduldig kan zijn als iedereen wanneer het te langzaam gaat, weet ik uit persoonlijke ervaring hoeveel we allemaal kunnen profiteren van een morele woordenschat die aandringt op de waardigheid van elke persoon”.

Ook sprak hij zijn waardering uit voor “de filosofie van het vinden van God in alle mensen, culturen en dingen” die jezuïeten kenmerkt, en “voor hun pleidooi voor een meer inclusieve Kerk en wereld”.

De wereld op zijn kop gezet

In de Seattle Times zei Habib dat de ziekte en dood van zijn vader hem er voor het eerst toe hadden aangezet het religieuze leven te overwegen. Habibs vader kreeg in 2013 de diagnose kanker, een gebeurtenis die “mijn wereld echt helemaal op zijn kop zette”.

Een priester raadde Habib aan om het boek The Jesuit Guide to (Almost) Everything van pater James Martin te lezen. Volgens Habib zette dit hem op weg naar de jezuïetenorde.

Emotioneel en spiritueel dieptepunt

Habibs vader stierf in 2016, hetzelfde jaar dat hijzelf werd verkozen tot vicegouverneur van Washington. Ondanks zijn politieke succes was dat jaar een echt “emotioneel en spiritueel” dieptepunt, vertelde hij The Times.

“Vanaf die plek, dat dieptepunt, begon ik echt opnieuw te evalueren en begon ik echt na te denken of dit me echt gelukkig maakte.”