<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Nepvideo laat Mexicaanse kardinaal wondermiddel aanprijzen

KNA 8 februari 2024
image
De echte kardinaal Carlos Aguiar Retes van Mexico-Stad, hier in Rome voor de bisschoppensynode van oktober 2023. Foto: CNS – Justin McLellan

Een ongewoon geval van fraude haalde onlangs de krantenkoppen in Mexico. Met behulp van kunstmatige intelligentie hebben criminelen een zogenaamde deepfake video gemaakt waarin kardinaal Carlos Aguiar Retes reclame maakt voor een wondermiddel tegen diabetes.

De computergegenereerde stem van de aartsbisschop van Mexico-Stad beweert dat hij de ziekte heeft overwonnen dankzij het medicijn. De bedrieglijk echt uitziende advertentie verspreidde zich snel online.

Oplichterij

Het aartsbisdom van Mexico-Stad zag zich uiteindelijk genoodzaakt om de hoax op te helderen. Het linkte naar de nepclip op het online platform X (voorheen Twitter) en schreef: “Waarschuwing! Trap niet in de val.”

De kardinaal heeft nooit echt diabetes gehad, aldus het aartsbisdom, en het product is pure oplichterij. Gelovigen zouden in geen geval de geadverteerde medicatie moeten bestellen.

Hoogste diabetespercentage

Mexico heeft een van de hoogste diabetespercentages ter wereld. Ongeveer 15% van de bevolking heeft er last van. De oorzaak is meestal een ongezond dieet: drie van de vier Mexicanen hebben overgewicht en ruim 30 procent is zwaarlijvig. Er is dus veel vraag naar diabetesmiddelen. Telkens weer maken fraudeurs hier misbruik van door ineffectieve medicijnen op internet aan te bieden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.