fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Osse gebedshuizen open voor rouwenden: ‘De stad huilt’

KN Redactie 21 september 2018
image
De vlag op de Grote Kerk in Oss hangt halfstok. (Foto: Sidney van den Bergh)

De kerken en moskeeën in Oss openen zaterdag van 15.30 tot 17.00 de deuren voor mensen die de slachtoffers van het treinongeval van donderdagochtend willen gedenken.

“De gebedshuizen bieden een plek om te rouwen”, zegt bestuurder Sidney van den Bergh van de Grote Kerk. Hij nam het initiatief voor de openstelling met Kenan Kurt, bestuurslid van Mescidi Cuma, ook bekend als de Kleine Moskee.

“Gisteren hebben we de koppen bijeengestoken en daar is dit idee uitgekomen”, zegt Van den Bergh. “We hebben de overige kerken en moskeeën benaderd: alle katholieke, protestantse en islamitische gebedshuizen doen mee.”

“Iedereen doet op zijn eigen manier mee: sommige gebedshuizen zijn met bloemen of kaarsen versierd, sommige leggen schriften neer waar mensen een boodschap in kunnen schrijven”, vervolgt hij. “De stad huilt en is stil. De gebedshuizen in Oss bieden iedereen een plek om te rouwen, ongeacht hun geloof. Ze willen een signaal afgeven: zich samen openstellen voor rouw.”

De gebedshuizen waar men terecht kan zijn de Grote Kerk, Visserskerk, Heilig Hartkerk, Grote Moskee, Kleine Moskee, Paaskerk en Jozefkerk. Er vinden geen erediensten plaats tijdens de openstelling.

Op donderdagochtend botste een trein bij een spoorwegovergang in Oss op een bakfiets van een kinderdagverblijf. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven. Een vijfde kind en een volwassen begeleidster raakten zwaargewond.