fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Osservatore: homofiele priester blijft toch mogelijkheid

KN Redactie 22 december 2016
image
Krzysztof Charamsa is een bekend voorbeeld van een priester van de Congregatie voor de Geloofsleer die als actieve homoseksueel uit de kast is gekomen. (foto: AP)

De Vaticaanse krant L’Osservatore Romano heeft een essay gepubliceerd dat stelt dat wijding van homofiele mannen tot priester niet categorisch is uitgesloten.

In het essay betoogt een Amerikaanse priester dat de stelling die de Kerk betrekt tegen het wijden tot priester van homoseksuelen, en die onlangs bevestigd is met een nieuwe document, geen uitsluiting behelst.

Geen totaal verbod

Louis Cameli, priester van het aartsbisdom Chicago, schrijft in reactie op het Vaticaanse document van eerder deze maand dat de Kerk “niet tot het seminarie of het priesterschap kan toelaten wie homoseksualiteit praktizeren, diepgewortelde homoseksuele neigingen vertonen of de zogenaamde ‘gay cultuur’ steunen.” Volgens zijn analyse behelst het beleid van het Vaticaan echter ook geen “totaal verbod op toelating tot het seminarie of het priesterschap.”

Diepgewortelde neigingen

Dat verbod geldt wel, aldus Cameli, voor homoactivisten. Wie de ‘gay culture’ steunt kan niet tegelijkertijd het onderricht en de leiding van de geloofsgemeenschap worden toevertrouwd. Met “diepgewortelde” homoseksuele neigingen wordt volgens Cameli echter gedoeld op mannen voor wie homoseksualiteit een “centraal organiserende identiteit” is en een “alles beheersend centrum van aandacht en zelfs obsessie” of een factor die verhindert dat die persoon andere relaties vormt. Hij voegt eraan toe dat het Vaticaans beleid wel uit lijkt te sluiten wie “een gevoel van onvermijdelijkheid” voelen “over het ingaan op de homoseksuele neiging”. (KN/Catholic Culture)