<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oudste karmeliet Dölle (102) overleden

KN Redactie 13 september 2018
image
Pater Constant Dölle (1916-1918) (Foto: KN/Jan Peeters)

In het Karmelklooster van Zenderen is woensdag de oudste karmeliet ter wereld, de Nederlandse pater Constant Dölle, overleden.

Constant Dölle werd op 12 januari 1916 geboren in Olburgen. Later verhuisde het gezin naar Winschoten. Daar ontmoette Dölle voor het eerst zijn latere ordegenoot Titus Brandsma (1881-1942), die de parochie jaarlijks bezocht. Brandsma kwam dan graag bij de van oorsprong Friese familie op bezoek.

‘Zo ging dat’

Toch is hij niet om hem karmeliet worden, vertelde pater Dölle KN in 2008 in een interview. “Dat was een idee van de pastoor: ‘Stuur hem maar naar de karmelieten.’ Zo ging dat.”
Als jonge karmeliet ontmoette hij Brandsma verschillende keren, de laatste keer een week voor hij werd gearresteerd. Dölle is zijn leven lang erg onder de indruk geweest van Titus, over wiens leven hij een boek schreef.

‘Bouwpastoor’

Dölle had na zijn priesterwijding verschillende pastorale opdrachten. In 1957 werd hij bouwpastoor in de Dordrechtse wijk Crabbehof. Daar bouwde hij een kerk die naar de geest van de tijd ‘De Verrijzende Christus’ genoemd had moeten worden maar na ingrijpen van hogerhand toch de naam ‘De Verrezen Christus’ kreeg.
Na zijn emeritaat bleef hij actief zolang zijn verslechterende ogen hem toelieten. Hij trok zich terug in het karmelklooster in het Twentse Zenderen waar hij op 11 september overleed. (KN)