<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oudste katholieke zusters 115 en 113 jaar oud

KN Redactie 31 mei 2017
image
Zuster Cecilia bij haar 114e verjaardag (foto: congregatie Zusters van Jezus en Maria)

In tegenstelling tot het bericht dat ’s werelds oudste katholieke zuster op 110-jarige leeftijd zou zijn overleden, blijken er twee religieuzen nog ouder te zijn.

De voor zover bekend oudste religieuze is de Italiaanse zuster Cecilia (115), geboren Marie-Josephine Clarice Gaudette. Ze is op 25 maart 1902 geboren in de Amerikaanse stad Manchester (New Hampshire). Na haar eeuwige professie bij de Zusters van Jezus en Maria gaf ze les in Canada en Frankrijk voor ze in 1958 naar Rome verhuisde.

Op 110e nog actief

In een interview bij haar 110e verjaardag ried ze jongeren aan “intens te blijven geloven” en “God nabij te zijn”. Haar dagelijkse bezigheden bestonden de Heilige Mis, aanbidding van het Allerheiligste en drie rozenhoedjes “want Maria is mijn favoriet”. Daarnaast werkte ze nog steeds in het kloosterarchief, maar hield zich bij haar vertrouwde typemachine omdat de ontwikkelingen, zoals de computer, haar te snel gaan. “Toen ik klein was had je bij ons nog niet eens auto’s.”
Ze wilde als kind al non worden, naar het voorbeeld van de zusters op haar school en die keuze heeft haar erg gelukkig gemaakt, vertelde ze in het interview.

‘Icoon van Gods goedheid’

De Duitse zuster Maria Electis werd als Luzia Mohrs op 23 maart 1904 geboren in Pommeren. De 113-jarige zuster trad op haar 22e verjaardag in bij de Zusters van Onze Lieve Vrouw in Mülhausen en werd in 1939 uitgezonden naar Brazilië. Daar kwam ze na een cursus Portugees te werken in een instelling voor psychiatrische patiënten, waar ze tot 1988 actief bleef. In het klooster bleef ze tot haar honderdste actief tot ze daar de kracht niet meer voor had. Volgens haar medezusters is het enthousiasme van haar roeping nooit getaand en is haar liefde tot God en de naaste, vooral de armsten, alleen maar gegroeid. Zij noemen haar daarom een “icoon van Gods goedheid en liefde”. Dit jaar hopen ze haar 89e professiefeest te vieren. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.