fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oudste priester ter wereld overleden

KN Redactie 9 maart 2018
image
Pere Jacques Clemens (Foto: screenshot RTBF)

De oudste priester ter wereld en tevens de oudste man van de Benelux, Jacques Clemens, is woensdagmorgen op 108-jarige leeftijd overleden.

‘Nog altijd voor Nederland’

De in 1909 in Den Haag geboren Clemens vertrok in de jaren ’30 naar België waar hij in 1936 priester werd gewijd voor het bisdom Luik.
Desalniettemin bleef hij zich altijd Nederlander voelen. “Als er een voetbalwedstrijd is tussen België en Nederland, ben ik nog altijd voor Nederland”, zei hij eens in een interview.

‘Wat rustiger aan’

Twee jaar geleden vierde hij zijn tachtigjarig priesterfeest. Hij was toen nog actief als pastoor, al moest hij het wat rustiger aan doen sinds hij door een val op 102-jarige leeftijd in het ziekenhuis was beland.
“Maar eenmaal terug thuis, had ik nog maar één idee in mijn hoofd: mijn werk weer opnemen. En dat heb ik gedaan. Maar ik heb mijn activiteiten verminderd”, vertelde hij later in een interview.

Regelmaat en een glas wijn

De laatste jaren had hij wat meer gezondheidsklachten, waaronder evenwichtsproblemen. Onlangs werd hij na een val opnieuw in een ziekenhuis opgenomen waar hij woensdag overleed.
Het geheim van zijn lange leven was naar zijn zeggen vooral de regelmaat. Hij stond vroeg op en ging vroeg naar bed en at altijd op hetzelfde tijdstip. Ook dronk hij dagelijks een glas wijn. (KN)