<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Over vijf jaar geen christenen meer in Irak’

KN Redactie 27 februari 2017
image
Een verwoeste kerk in Qaraqosh. (Foto: AP)

Veel Irakese christenen willen niet meer terug naar hun vaderland.

Om het westelijk deel van de stad wordt hard gevochten om de laatste verdedigers van IS te verdrijven. De islamitische jihadisten veroverden Mosul en omstreken in 2014 zonder al te veel verzet te ondervinden.

Vertrouwen is weg

Ook al komt de totale verdrijving van IS met de dag dichterbij, gelooft Al-Schamani niet dat er over vijf jaar nog christenen zijn in dit deel van Irak. “De jongeren willen allemaal weg, deze ontwikkeling is niet meer tegen te houden”, aldus de aartsbisschop. Het vertrouwen onder de christenen is weg en zij worden niet alleen door IS in hun bestaan bedreigd.

Invloed IS blijft groot

Hetzelfde zegt de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop Baschar Warda van Erbil. “De mensen zijn bang om naar hun dorpen terug te keren”, aldus mgr. Warda. Hij wijst naar het corrupte regime in Bagdad. En IS lijkt wel op de vlucht te zijn, maar onder de oppervlakte zouden de jihadisten nog veel invloed hebben.

Extremisme toegenomen

Volgens de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Mosul, Nicodemus David Scharaf, is de situatie er alleen maar slechter op geworden. “De extremistische praat onder de islamitische broeders is niet alleen gebleven, maar is sterker geworden.” Dat geldt evenzeer voor de soennieten als de sjiieten. Die hebben de afgelopen drie jaar, terwijl hun christelijke buren voor IS moesten vluchten, geen enkel teken van solidariteit getoond. (KN/Kath.net)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.