fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pakistaanse media: beroepszaak Asia Bibi verdaagd

KN Redactie 13 oktober 2016
image
Archiefbeeld uit 2010 van een demonstratie in Pakistan voor vrijlating van Asia Bibi. (Foto: AP)

De beroepszaak van de wegens vermeende blasfemie ter dood veroordeelde Pakistaanse katholieke vrouw Asia Bibi is verdaagd. Dat melden Pakistaanse media.

Een van de drie rechters van het Hooggerechtshof zou aan het begin van de behandeling van de zaak donderdag gewraakt zijn wegens partijdigheid. Reden voor het wrakingsverzoek was dat rechter Iqbal Hamid-ur-Rehman ook betrokken was bij de zaak tegen de moordenaar van gouverneur Salman Taseer.

Laatste kans Asia Bibi

De beroepszaak is de laatste kans voor Asia Bibi om aan de voltrekking van het vonnis door ophanging te ontkomen. Een nieuwe datum voor de behandeling van de zaak is volgens de berichten nog niet vastgesteld.

Salman Taseer was gouverneur van de deelstaat Punjab. Hij werd in januari 2011 vermoord door zijn lijfwacht, Mumtaz Qadri, omdat hij zich had ingezet voor de vrijlating van Asia Bibi en hervorming van de beruchte blasfemiewet. Qadri werd voor de moord ter dood veroordeeld en opgehangen.

Met de dood bedreigd

Volgens nieuwsdienst KNA zetten leger en politie duizenden mensen in om de rechtbank, Asia Bibi en haar advocaten te beschermen. Voorafgaand aan de behandelingen werden de advocaten en Asia Bibi’s familie herhaaldelijk met de dood bedreigd.

Water uit een bron

Asia Bibi werd in 2009 opgepakt omdat zij de islamitische profeet Mohammed zou hebben beledigd, iets dat zij zelf altijd ontkend heeft.

De landarbeidster haalde voor haar moslimcollega’s water uit een bron. Twee van hen beklaagden zich dat zij het water verontreinigd zou hebben omdat zij als christen ook uit de beker gedronken zou hebben.

In de discussie die ontstond vroeg Bibi aan de vrouwen: “Jezus gaf zijn leven voor mij – wat heeft jullie profeet voor jullie gedaan?”

Doodvonnis

Het kwam haar op een aanklacht onder de beruchte Pakistaanse blasfemiewet te staan. De nu vijftigjarige katholieke moeder van vijf kinderen werd in 2010 de eerste vrouw die in Pakistan op grond van de blasfemiewet ter dood werd veroordeeld.

Een Hof van Beroep bekrachtigde dat vonnis in 2014, maar het Hooggerechtshof schortte het in 2015 op en baande daarmee de weg voor een nieuwe zitting over de zaak. Die werd herhaaldelijk uitgesteld.

Zeventien mensen in dodencel

Volgens Human Rights Watch zitten in Pakistan momenteel zeventien mensen in een dodencel na voor godslastering te zijn veroordeeld. Tot dusverre werd nog geen van de veroordeelden ook daadwerkelijk terechtgesteld. (KNA)