<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Patriarch Moskou: samenwerking met r.-k. Kerk voor Syrië en Oekraïne

KN Redactie 23 november 2016
image
De Russische president Vladimir Poetin feliciteert patriarch Kyrill met diens zeventigste verjaardag. (Foto: AP)

De Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill wil zich samen met de katholieken inzetten voor vrede in Syrië en Oekraïne.

Tijdens een ontmoeting in Moskou met de Vaticaanse ‘oecumenechef’ kardinaal Kurt Koch, kondigde Kyrill dinsdag aan te willen blijven samenwerken met de katholieke Kerk.

Heropbouw Syrische kerken

Men wil “met vereende krachten bereiken dat het leed ophoudt” en de Syriërs “een vreedzaam leven hebben”. Een van de punten van samenwerking is de heropbouw van Syrische kerken, waar beide Kerken begin 2016 afspraken over maakten.

Patriarch Moskou over Oekraïne

Kyrill, die dinsdag zijn zeventigste verjaardag vierde, zei ook dat hij nog steeds achter de “vredestichtende missie” voor Oekraïne staat, die hij in februari op Cuba met paus Franciscus overeenkwam. Het in Minsk overeengekomen vredesverdrag voor Oekraïne zou uitgevoerd moeten worden.

Hij liet echter ook in niet mis te verstane bewoordingen weten nooit akkoord te gaan met de onafhankelijkheid van de orthodoxe Kerk in Oekraïne. “Wij zullen nooit instemmen met een wijziging van de heilige canonieke grenzen van onze Kerk omdat Kiev de geestelijke wieg van Heilig Rusland is”, aldus de patriarch.

Orthodoxe Kerk Oekraïne verdeeld

In de praktijk is de orthodoxe Kerk in Oekraïne al sinds de onafhankelijkheid van het land verdeeld. Een door Moskou erkende leider van de Oekraïense orthodoxe Kerk verbrak de banden met dat patriarchaat en vestigde een eigen patriarchaat in Kiev.

Een deel van de parochies ging mee, een ander deel erkent nog altijd het gezag van Moskou. Daarnaast is er ook nog een derde, autocefale Oekraïense orthodoxe Kerk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.