fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Paus bedroefd om aanhoudende geweld in Syrië en Irak

KN Redactie 29 september 2016
image
Hulpverleners in de Syrische stad Aleppo met een slachtoffer van het geweld. (Foto: AP)

Paus Franciscus is bedroefd om het aanhoudende geweld in Syrië en Irak. 

Dat zei de paus vandaag tijdens een ontmoeting met leden van katholieke liefdadigheidsorganisaties, die de slachtoffers van de humanitaire crisis in Syrië en Irak helpen.

Lijden

“We moeten met grote droefheid constateren dat sinds onze laatste bijeenkomst een jaar geleden, ondanks de uitgebreide inspanningen op een aantal gebieden, de logica van de wapens en onderdrukking, verborgen belangen en geweld door blijft gaan verwoesting aan te richten in deze landen en dat we, zelfs nu, niet in staat zijn geweest een einde te maken aan het tergende lijden en de herhaaldelijke schendingen van mensenrechten”, zei de paus in de Clementine Zaal in het Apostolisch Paleis, meldt het Vaticaans persbureau.

“In het zien van de vele lijdende gezichten in Syrië, Irak en de buurlanden en andere landen waar miljoenen vluchtelingen worden gedwongen om onderdak en bescherming te zoeken, aanschouwt de Kerk het gezicht van haar Heer in zijn lijden”, zei de paus.

‘De lamp van het geloof’

Paus Franciscus prees de christenen in het Midden-Oosten, die ondanks vervolging en lijden blijven waar ze zijn. “Mijn gedachten gaan naar de christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten die lijden onder de gevolgen van geweld en naar de toekomst kijken met angst. Te midden van zo veel duisternis houden deze Kerken de lamp van het geloof, hoop en liefdadigheid hoog.”

‘Steun van de Kerk’

Volgens de paus zijn deze christelijke gemeenschappen “een duidelijk teken van Gods barmhartigheid”, omdat ze “moedig en zonder onderscheid allen die lijden helpen en werken aan een vreedzame coëxistentie”.

“Zij hebben de bewondering, erkenning en steun van de universele Kerk”, aldus paus Franciscus.

Aleppo

De paus riep gisteren, tijdens de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein, opnieuw op tot vrede in Syrië. Hij uitte zijn zorgen over de gevechten en bombardementen in en rondom de Syrische stad Aleppo. “Dramatisch nieuws over het lot van de mensen in Aleppo, met wie ik door gebed en spirituele nabijheid verenigd ben in hun lijden, blijft mij bereiken”, zei de paus.

Zoals vaker week de paus af van zijn voorbereidde tekst. Hij waarschuwde degenen die verantwoordelijk zijn voor de bombardementen op Aleppo. Hij hield hen voor dat ze op een dag verantwoording moeten afleggen aan God voor hun daden. (KN/CC)