<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus begroet toenadering Korea’s

KN Redactie 30 april 2018
image
(Foto: AP)

Paus Franciscus heeft afgelopen zondag de overeenkomst geprezen die Noord- en Zuid-Korea getekend hebben met het oog op verzoening en denuclearisering.

“Ik ondersteun met gebed het positieve succes van de Koreaanse top van afgelopen vrijdag en de moedige inzet waarmee beide leiders een weg gaan van oprechte dialoog voor een kernwapenvrij Koreaans schiereiland”, aldus de paus.

Vredesovereenkomst

Vorige week vrijdag ondertekenden de leiders van Noord- en Zuid-Korea een vredesovereenkomst. Dat is gericht op de uitbanning van kernwapens en toenemende uitwisseling, bezoeken en samenwerking tussen de beide Korea’s. Die zijn bedoeld om een gevoel van eenheid te creëren om families, die door de Koreaanse oorlog (1950-1953) gescheiden zijn geraakt, te herenigen.

Nooit meer oorlog

De ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In vond plaats in Panmunjeon, in de gedemilitariseerde zone waar in 1953 een wapenstilstand werd getekend. Officieel is de Koreaanse oorlog nooit beëindigd. Een van de afgesproken doelen is te komen tot een officieel vredesakkoord.
In hun gezamenlijke verklaring stellen beide leiders dat “er nooit meer oorlog zal zijn op het Koreaanse schiereiland en dat daarmee een nieuw tijdperk van vrede is begonnen”.

Denuclearisering

Verder kwamen ze overeen “het gemeenschappelijk doel, door volledige denuclearisering, van een kernwapenvrij Koreaans schiereiland.” Beide landen willen ook dringend gesprekken met de Verenigde Staten en eventueel China om tot een duurzame vrede te komen.

Gebed om vrede

Ondanks kritiek dat het nu gesloten akkoord geen concrete plannen inhoudt voor denuclearisering, bad de paus dat de weg naar vrede zal doorgaan. Hij sprak daarbij de hoop uit dat een “toekomst van vrede en meer broederlijke vriendschap niet zal teleurstellen en dat de samenwerking vruchten zal blijven voortbrengen voor het geliefde Koreaanse volk en de hele wereld.” (KN/AN)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.