Paus Franciscus heeft afgelopen zondag de overeenkomst geprezen die Noord- en Zuid-Korea getekend hebben met het oog op verzoening en denuclearisering.
“Ik ondersteun met gebed het positieve succes van de Koreaanse top van afgelopen vrijdag en de moedige inzet waarmee beide leiders een weg gaan van oprechte dialoog voor een kernwapenvrij Koreaans schiereiland”, aldus de paus.
Vorige week vrijdag ondertekenden de leiders van Noord- en Zuid-Korea een vredesovereenkomst. Dat is gericht op de uitbanning van kernwapens en toenemende uitwisseling, bezoeken en samenwerking tussen de beide Korea’s. Die zijn bedoeld om een gevoel van eenheid te creëren om families, die door de Koreaanse oorlog (1950-1953) gescheiden zijn geraakt, te herenigen.
De ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In vond plaats in Panmunjeon, in de gedemilitariseerde zone waar in 1953 een wapenstilstand werd getekend. Officieel is de Koreaanse oorlog nooit beëindigd. Een van de afgesproken doelen is te komen tot een officieel vredesakkoord.
In hun gezamenlijke verklaring stellen beide leiders dat “er nooit meer oorlog zal zijn op het Koreaanse schiereiland en dat daarmee een nieuw tijdperk van vrede is begonnen”.
Verder kwamen ze overeen “het gemeenschappelijk doel, door volledige denuclearisering, van een kernwapenvrij Koreaans schiereiland.” Beide landen willen ook dringend gesprekken met de Verenigde Staten en eventueel China om tot een duurzame vrede te komen.
Ondanks kritiek dat het nu gesloten akkoord geen concrete plannen inhoudt voor denuclearisering, bad de paus dat de weg naar vrede zal doorgaan. Hij sprak daarbij de hoop uit dat een “toekomst van vrede en meer broederlijke vriendschap niet zal teleurstellen en dat de samenwerking vruchten zal blijven voortbrengen voor het geliefde Koreaanse volk en de hele wereld.” (KN/AN)