<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus bekritiseert corruptie in de sportwereld

KN Redactie 7 oktober 2016
image
Paus Franciscus spreekt bij de conferentie over sport en religie in het Vaticaan (Foto: AP)

“De uitdaging is om de eerlijkheid van sport te behouden en die te beschermen tegen manipulatie en commercieel misbruik.”

Dat zei paus Franciscus woensdag bij de opening van een internationale conferentie over sport en geloof die plaatsvindt in het Vaticaan.

‘Voor iedereen’

“Sport is een menselijke activiteit van grote waarde”, zei de paus. “In staat om het leven van mensen te verrijken en mannen en vrouwen van elke natie, etniciteit en religieuze overtuiging goed te doen en te verblijden.”

Franciscus benadrukte dat sport niet alleen maar weggelegd is voor “atleten met grote prestaties”, maar voor iedereen. “Het geeft iedereen de kans om zijn gezondheid en welzijn te verbeteren, te leren samen te werken, te kunnen winnen en ook te kunnen verliezen.”

Ook voor de armen

Daarom, zei hij, is het zo belangrijk dat “iedereen kan deelnemen aan sportieve activiteiten” en hij vroeg de deelnemers zich in te zetten, zodat ook de allerarmsten in de wereld toegang hebben tot sport. “Opdat sport steeds inclusiever worden.” Daarbij benadrukte de paus ook het belang van de Paralympische Spelen.

De paus wilde echter ook een “taak en uitdaging” onderstrepen voor de aanwezigen. “De uitdaging is om de eerlijkheid van sport te behouden en die te beschermen tegen manipulatie en commercieel misbruik. Het zou jammer zijn voor de sport en de mensheid als mensen niet meer in staat zouden zijn om de waarheid van sportuitslagen te vertrouwen.”

Corruptie

Hij bedankte de deelnemers “voor hun inzet om elke vorm van corruptie en manipulatie te doorgronden”. “Als mensen proberen een samenleving te creëren die eerlijker en transparant is, werken ze samen met het werk van God.”

De conferentie, getiteld ‘Sport ten dienste van de mensheid’, wordt georganiseerd door de Pauselijke Raad voor Cultuur, de Verenigde Naties en het Internationaal Olympisch Comité en duurt tot en met vandaag.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.