<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: Benedictus XVI is ‘revolutionair’

KN Redactie 4 juli 2016
image
De paus en de emeritus-paus hebben zich de afgelopen tijd in warme bewoordingen over elkaar uitgelaten. (Foto: AP)

Emeritus-paus Benedictus XVI is “revolutionair”. Dat heeft paus Franciscus gezegd. Ook zei hij strijd met de interne oppositie in de Kerk af te wijzen.

“Zijn ambtsneerlegging legde alle problemen van de Kerk bloot”, aldus de paus in een interview met de Argentijnse krant La Nacion.

Benedictus’ ‘hoofd en denken absoluut intact’

Benedictus’ terugtreden in februari 2013 had volgens zijn opvolger niets met persoonlijke redenen te maken. “Het was een regeringsdaad, zijn laatste regeringsdaad”, zei Franciscus in de zondagseditie van het dagblad.

Op de vraag hoe het met de gezondheid van zijn voorganger gaat, antwoordde de paus: “Hij heeft problemen met bewegen, maar zijn hoofd en zijn denken zijn absoluut intact.”

Paus Franciscus: ‘Ik wijs strijd af’

Gevraagd naar zijn verhouding tot de, in de woorden van de krant, “ultraconservatieven in de Kerk”, zei Franciscus: “Zij doen hun werk en ik het mijne.”

De paus zei dat hij strijd met hen afwijst en niet van zins is de interne oppositie in de Kerk te onderdrukken. “Ik snij geen hoofden af. Dat is nooit mijn stijl geweest. Ik heb daar nooit van gehouden. Nogmaals: ik wijs strijd af.”

‘Nee tegen alles’

“Ik wil een Kerk die open is, begripvol, die gewonde gezinnen vergezelt. Zij zeggen nee tegen alles. Ik ga vooruit, zonder over mijn schouders te kijken.”

“Spijkers worden verwijderd door druk op de bovenkant uit te oefenen… of, je zet ze aan de kant om te rusten als de pensioenleeftijd eraan komt”, aldus Franciscus, met wat La Nacion omschrijft als “een brede glimlach”.

Wie of wat precies bedoeld werd met “ultraconservatieven in de Kerk” wordt in het interview overigens niet verder opgehelderd.

Geen probleem met Argentijnse president

Franciscus zei ook geen probleem te hebben met de recent gekozen president van zijn vaderland Argentinië, Mauricio Macri.

Franciscus en Benedictus over elkaar

De paus en de emeritus-paus hebben zich de laatste tijd vaker over elkaar uitgelaten.

Zo dankte Benedictus XVI zijn opvolger onlangs voor diens “goedheid”. En in zijn nieuwe interviewboek vertelt hij dat hij eerst verrast, en vervolgens blij was met de verkiezing tot paus van kardinaal Jorge Bergoglio.

Franciscus op zijn beurt omschreef zijn voorganger als een man “die de heiligheid belichaamt”. (KNA/cathnews)