<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus benoemt organisatiecomité misbruiktop

KN Redactie 24 november 2018
image
(Foto: CNS photo/Kevin J. Parks Catholic Review)

Paus Franciscus heeft een vierkoppig comité benoemd dat de speciale meeting over seksueel misbruik, in februari, moet organiseren. Dat heeft het Vaticaan vrijdag bekend gemaakt.

De speciale bijeenkomst, van 21 tot 24 februari, is door paus Franciscus ingelast om over het wereldwijde fenomeen van seksueel misbruik te spreken. Daarvoor zijn onder meer de voorzitters van alle bisschoppenconferenties uitgenodigd. Ook de hoofden van de Oosters-katholieke Kerken zijn ontboden.

Twee misbruikdeskundigen

Het organisatiecomité bestaat uit vier leden. Twee ervan zijn de kardinalen Oswals Gracias van Mumbay en Blase Cupich van Chicago. De andere twee zijn aartsbisschop Charles Scicluna van Malta en sinds kort adjunct-secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer en pater Hans Zollner SJ, voorzitter van het centrum voor de Bescherming van Minderjarigen aan de Pauselijke Gregoriana Universiteit. Zollner is ook lid van de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen.

‘Fundamentele prioriteit’

Volgens Vaticaans woordvoerder Greg Burke gaat het om een bijeenkomst “zonder enig precedent”. Dat laat volgens hem zien “dat paus Franciscus de bescherming van minderjarigen een fundamentele prioriteit van de Kerk heeft gemaakt”.

‘Verwoestende impact’

De bijeenkomst bedoeld “om kinderen wereldwijd tegen kwaad te beschermen”. De paus wil dat de kerkleiders “volkomen besef hebben van de verwoestende impact die kerkelijk seksueel misbruik op slachtoffers heeft.”

‘Transparantie garanderen’

De misbruikmeeting is allereerst bedoeld voor bisschoppen, die volgens Burke de grootste verantwoordelijkheid dragen voor “het ernstige probleem” van misbruik. Er zullen echter ook terzake deskundige leken aan de bijeenkomst deelnemen om een bijdrage te leveren an wat moet gebeuren om “transparantie en verantwoording te garanderen”.

Opmerkelijke benoeming

De benoeming van kardinaal Blase Cupich mag opmerkelijk heten. De aartsbisschop van Chicago is verre van onbesproken. Twee weken geleden overviel hij de Amerikaanse bisschoppenconferentie met een alternatief plan toen Rome op het allerlaatste moment een stemming over een eigen plan had verboden. Dat voorzag in een gedragscode voor bisschoppen en een door leken geleide commissie die klachten over bisschoppen zou moeten onderzoeken.

Voorgekookt plan

Het verbod kwam van de Congregatie voor Bisschoppen, waarvan de enige Amerikaanse leden kardinaal Cupich en de onlangs teruggetreden Donald Wuerl van Washington zijn. Uit verschillende kerkelijke bronnen, zowel in de VS als ten Vaticane, wordt gezegd dat het verbod en het alternatieve plan door Cupich en Wuerl zijn voorgekookt. Cupich heeft dat ten stelligste ontkend.

Omstreden

Kardinaal Wuerl is omstreden omdat hij geweten zou hebben van het ernstig seksueel wangedrag van zijn voorganger, Theodore McCarrick. Die werd afgelopen zomer zijn kardinaalshoed ontnomen na twee beschuldigingen van misbruik van minderjarigen. Toen werd ook bekend dat McCarrick decennialang seminaristen en jonge priesters tot seks dwong. Hoewel zijn naam voorkomt in een settlement met één van McCarricks slachtoffers, beweert het aartsbisdom Washington dat de kardinaal niet zou hebben geweten van de tienduizenden dollars kostende schadevergoeding.

Viganó

Wuerls rol raakte nog meer omstreden door de beschuldigingen door de oud-nuntius in de VS, Carlo Viganó. Die beweert verschillende keren met Wuerl te hebben gesproken over Vaticaanse maatregelen tegen McCarrick. Inmiddels is vast komen te staan dat het Vaticaan minstens vanaf 2000 van McCarricks wangedrag op de hoogte was. Vigano verwijt de paus de inmiddels in ongenade gevallen ex-kardinaal desondanks een prominente rol als adviseur te hebben gegeven. McCarrick zou onder meer achter de zeer onverwachte benoeming van Blase Cupich hebben gezeten.

Onderzoek naar McCarrick ‘onnodig’

Opmerkelijk is dat deze laatste onderzoek naar de netwerken rond McCarrick als ‘onnodig’ heeft afgedaan. Een dringend verzoek van de Amerikaanse bisschoppen om een Vaticaans onderzoek naar McCarricks opmerkelijke loopbaan-ondanks-wangedrag kreeg nul op rekest.

Geen onafhankelijk onderzoek

In het voorstel van Cupich en Wuerl is er geen sprake van een onafhankelijk door leken geleid onderzoek bij klachten over bisschoppen. Zij willen dat bisschoppen bisschoppen beoordelen.

Bij de laatste bisschoppenconferentie, waarbij de schandelen het belangrijkste thema waren, waren ook kardinalen en bisschoppen uitgenodigd die ernstig inzake misbruik hebben gefaald. Zonder enig protest werd ook hun inbreng aanhoord. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.