<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Afschuw over nieuwe aanslag op Kopten

KN Redactie 27 mei 2017
image
Nabestaanden van de koptische christenen die omkwamen bij de aanslag op de bus, rouwen bij hun kisten. (Foto: AP Photo/Amr Nabil)

Bij een aanval op een bus met koptische pelgrims, zijn vrijdag zeker 28 doden en 22 gewonden gevallen. Door politieke en kerkelijke leiders wereldwijd is met afschuw gereageerd op de terreuraanslag. Paus Franciscus, die onlangs in Egypte nog aandrong op betere bescherming van christenen, sprak van een “barbaarse daad”.

Volgens diverse bronnen was de bus met christenen op weg naar een bedevaartsoord in de provincie Al-Minja, toen de bus ongeveer 250 kilometer ten zuiden van Caïro staande werd gehouden door een tiental gewapende en gemaskerde mannen. Die openden vervolgens het vuur op de bus.

Reacties

De pauselijke ambassadeur in Egypte, aartsbisschop Bruno Muso, sprak gisteren over een “laffe aanslag”, die gericht was “tegen de christenen, tegen de Kerk en tegen alle Egyptenaren”. Later op de dag stuurde paus Franciscus een telegram aan de Egyptische president al-Sisi, waarin hij de aanval als “barbaars” veroordeelde.

Franciscus schreef “diepbedroefd” te zijn door deze “zinloze daad van haat”. Hij zei verder te bidden voor de doden, in het bijzonder de kinderen onder hen, hun nabestaanden en de gewonden. Hij herhaalde de oproep tot vrede en verzoening in Egypte die hij tijdens recente bezoek aan Egypte bij meerdere gelegenheden deed.

Trump

Ook de Amerikaanse president Donald Trump liet een verklaring uitgaan waarin hij de aanslag veroordeelde, zo meldt The Atlantic. Trump schrijft dat het “genadeloze afslachten van christenen in Egypte onze harten verscheurt en onze zielen bedroeft”.

Hij beklemtoont dat de Verenigde Staten de christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten willen beschermen. “Het bloedvergieten onder christenen moet stoppen, en allen die de moordenaars helpen moeten gestraft worden”, aldus Trump.

Golf van geweld

Hoewel de aanslag van gisteren nog niet is opgeëist, wordt er algemeen van uitgegaan dat IS of een soortgelijke jihadistische organisatie achter het bloedbad zit. De aanval past in een reeks gewelddadigheden tegen de Egyptische Kopten, waaronder ook twee bloederige aanslagen op Koptische kerken op Palmzondag, waarbij in totaal 45 doden vieren.

Eerder, in december, vielen bij een aanslag bij de Koptische kathedraal in Caïro 29 doden. IS verspreidde na die aanslag een video met de boodschap: “Kruisvaarders in Egypte, deze aanval in jullie tempel is nog maar de eerste, er zullen er nog velen volgen, zo God het wil.”

Vergelding

Verschillende media, waaronder de BBC, melden dat het Egyptische leger inmiddels vergeldingsaanvallen heeft uitgevoerd op trainingskampen van jihadisten in buurland Libië. Zes raketten zouden zijn afgevuurd als reactie op de aanslag op de bus met Kopten. (KN/KNA/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.