<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘De Kerk heeft jonge profeten nodig’

KN Redactie 21 maart 2018
image
Paus Franciscus bij de opening van de Presynode (Foto: CNS)

Paus Franciscus heeft maandag bij de opening van de presynode jongeren opgeroepen om “vrijmoedig te spreken” en met hun creativiteit bij te dragen aan de Kerk, “die jonge profeten nodig heeft”.

In het Vaticaan zijn tussen 19 en 24 maart driehonderd jongeren bijeen voor een presynode. Het is een voorbereiding op de Jongerensynode die in oktober zal plaatsvinden in Rome. Het is voor het eerst dat een dergelijk evenement plaatsvindt.

Jongeren serieus nemen

Paus Franciscus nodigde de jongeren tijdens de openingssessie uit “met nederigheid te luisteren”. Hij vertelde dat God er in de geschiedenis van de Kerk en de Bijbel vaak voor koos om zich tot jonge mensen te richten. Ook benadrukte de paus het belang om naar jongeren te luisteren en hen serieus te nemen.

“Te vaak spreekt men over jongeren zonder jullie te raadplegen”, zei Franciscus. “Sommigen geloven dat het veiliger is om jullie op ‘veilige afstand’ te houden” maar “jongeren moeten serieus worden genomen!”

Voorbereiding Jongerensynode

De paus zei de jongeren dat het de bedoeling van de Jongerensynode is om voorwaarden te creëren om jongeren te begeleiden met “passie en kundigheid in het onderscheiden van de roeping”. “God gelooft in jullie, Hij houdt van jullie en roept jullie”, aldus Franciscus.

De werkwijze van de presynode is gelijk aan die van de synode: er vinden toespraken plaats, er zijn studiegroepen en er komt ook een einddocument. Dat wordt aan de synodevaders meegegeven voor de publicatie van het Instrumentum Laboris (werkdocument), dat zo rekening zal houden met de suggesties.

Nederland en België

De presynode wordt bijgewoond door jongeren die gekozen zijn door bisschoppenconferenties, oosterse Kerken en andere partijen, om zoveel mogelijk het milieu waarin ze leven te vertegenwoordigen. Namens Nederland neemt Danny Hakvoort deel. Hij is afgevaardigd door de Nederlandse bisschoppenconferentie. Namens Vlaanderen is Annelien Boone aanwezig.

De Jongerensynode zal tussen 3 en 28 oktober plaatsvinden in het Vaticaan en heeft als thema ‘Jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping’.(KN/Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.