fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus doneert half miljoen euro aan Zuid-Soedan

KN Redactie 24 juni 2017
image
Honderdduizenden Zuid-Soedanezen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. (Foto: AP)

De door hem zo gewenste reis naar het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan moest paus Franciscus noodgedwongen uitstellen. Wel heeft hij bijna een half miljoen euro aan het land geschonken.

Eind februari zei paus Franciscus dat de mogelijkheid werd onderzocht om samen met de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, een bezoek te brengen aan het Afrikaanse land.

Te onveilig

Er werd voorzichtig gesproken over een bezoek in oktober 2017, maar eind mei liet Vaticaans woordvoerder Greg Burke weten dat de reis zeker niet in 2017 zal plaatsvinden. Dat heeft alles te maken met de veiligheidssituatie in het land.

Sinds de burgeroorlog in 2013 uitbrak in het land, zijn volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 300.000 Zuid-Soedanezen op de vlucht geslagen. De gevechten lijden ook tot hongersnood, omdat de productie en verspreiding van voedsel wordt verstoord. Het land glijdt steeds verder af in een spiraal van geweld.

Donaties

De paus wil de Zuid-Soedanezen echter laten weten dat hij hen nabij is en heeft daarom ongeveer een half miljoen euro geschonken waarmee drie projecten in het land worden ondersteund.

Dat maakte kardinaal Turkson bekend tijdens een persconferentie in het Vaticaan. Turkson leidt het Vaticaanse dicasterie ter bevordering van de integrale menselijke ontwikkeling. Dit Vaticaanse instituut doneerde omgerekend bijna 120.000 euro aan Zuid-Soedan. Het Vaticaanse staatsecretariaat verdubbelde dat bedrag. Daarbovenop komt het geld dat door Caritas Internationalis bijeen is gebracht.

‘Vader voor Zuid-Soedan’

In totaal komt het neer op bijna een half miljoen euro. Dat geld wordt ingezet voor projecten die zich richten op de verbetering van de gezondheidszorg, het onderwijs en de landbouw in het land. Het geld is echter ook bedoeld om de bevolking te laten weten dat ze “niet in de steek gelaten zijn door de wereld”. Dat zegt zuster Laura Gemignani, werkzaam in een ziekenhuis in Zuid-Soedan, in gesprek met de Italiaanse krant La Stampa.

“We willen naast deze mensen blijven staan die zich door iedereen vergeten voelen. Behalve door de paus die een vader voor Zuid-Soedan is geworden”, zo vertelt de zuster.

‘Universele herder’

En de paus stelt zich voortdurend op de hoogte van de situatie in het land, zo benadrukt kardinaal Turkson. “Paus Franciscus is een universele herder die alle grenzen overstijgt. Hij voelt de dringende noodzaak om de internationale gemeenschap bewust te maken van dit stille drama door om grotere en hernieuwde inzet te vragen om tot een vreedzame oplossing voor het conflict te komen.”

En Turkson is er zeker van dat de paus uiteindelijk zijn zo gewenste bezoek aan Zuid-Soedan te kunnen maken. “De reis zal zeker gemaakt worden.” (KN/La Stampa)