<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Echtparen beter begeleiden’

KN Redactie 2 oktober 2018
image
Paus Franciscus tijdens zijn toespraak op donderdag in de St.-Jan van Lateranenbasiliek te Rome. De paus pleitte tegenover betrokkenen bij het gezinspastoraat voor een betere huwelijksvoorbereiding en – begeleiding. (Foto: CNS)

Paus Franciscus heeft opnieuw gewezen op de noodzaak van een “permanent catechumenaat” voor aanstaande en pasgetrouwde echtparen. Een zwak geloof en gebrek aan begeleiding zijn volgens de paus te vaak oorzaak van huwelijksproblemen.

Franciscus hield donderdag een toespraak voor de deelnemers aan een cursus over huwelijk en gezin die werd georganiseerd door Romeinse Rota, de Vaticaanse huwelijksrechtbank. Daarbij sprak hij opnieuw over de noodzaak van een “serieuze voorbereidingsweg naar het christelijk huwelijk”, die niet beperkt moet worden tot enkele ontmoetingen. Het huwelijk is een “echt sacrament” dat een adequate voorbereiding vereist, geen puur sociale aangelegenheid, aldus de paus.

Confrontatie met werkelijkheid

Franciscus wijdt de oorzaak van huwelijksproblematieken niet alleen aan een “verborgen onrijpheid”, die na de huwelijkssluiting aan het licht komt, maar “vooral aan de zwakheid van het christelijk geloof” en de “ontbrekende Kerkelijke begeleiding” van pasgetrouwden. Sommige stellen ervaren pas na de confrontatie met de dagelijkse realiteit van het gezamenlijk leven dat zij het huwelijk “niet ten volle” hebben begrepen. “Ze ontdekken ontoereikend te zijn”, stelt de paus, vooral wanneer ze geconfronteerd worden met zaken als “onontbindbaarheid”, “trouw” en “de openheid voor het doorgeven van het geschenk van het leven”.

‘Antistoffen ontwikkelen’ 

De paus pleit daarom voor een “permanent catechumenaat voor het huwelijkssacrament” dat aanstaande en pasgetrouwde huwelijksparen moet begeleiden, een “weg die gedeeld wordt door priesters, werkers in het pastoraat en christelijke echtparen”. De “catechese van christelijke inwijding tot het geloof” moet daarbij een wezenlijk onderdeel zijn. Op deze wijze zullen jonge paren leren om “te beantwoorden aan de genade” en “antistoffen” ontwikkelen tegen de onvermijdbare moeilijke momenten van het gezinsleven, aldus Franciscus. Daarbij moeten volgens de paus ook leken een belangrijke rol spelen, “getrouwde stellen met een solide gezinservaring”.

Nietigverklaring 

Wanneer sprake is van serieuze relatieproblemen moeten echtparen geholpen worden om “het geloof nieuw leven in te blazen en de genade van het sacrament te herontdekken”. In sommige gevallen, die volgens de paus beoordeeld moeten worden met “rechtschapenheid en innerlijke vrijheid”, kunnen passende aanwijzingen worden geboden om een proces van nietigverklaring te beginnen. Daarbij gaat het volgens Franciscus om relaties waarbij geen sprake is van een “echt sacramenteel huwelijk”.

In 2015 paste de paus het kerkelijk huwelijksrecht aan, waardoor de nietigverklaringsprocedure voor huwelijken sneller en eenvoudiger werd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.