<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus en hoofd anglicanen bidden samen en tekenen oecumenische verklaring

KN Redactie 6 oktober 2016
image
Justin Welby, de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, en paus Franciscus baden woensdag in Rome samen de vespers, het kerkelijk avondgebed. (Foto: AP)

Paus Franciscus en de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury Justin Welby hebben woensdag in Rome samen de vespers, het kerkelijk avondgebed, gebeden.

Met het gebed in de HH. Andreas en Gregoriuskerk gedachten de twee het begin, vijftig jaar geleden, van de officiële dialoog tussen katholieken en anglicanen. Aan de gebedsviering namen volgens het Vaticaan 36 katholieke en anglicaanse bisschoppen uit negentien landen deel.

Verklaring

Aan het begin van het gebed tekenden de paus en aartsbisschop Welby – primaat van de Engelse anglicaanse Kerk en erehoofd van de anglicaanse wereldgemeenschap – een verklaring. Daarin maakten ze de balans op van de dialoog tot nu toe en uitten ook hoop op verdere vooruitgang.

Vooruitgang en onenigheid

In de afgelopen vijftig jaar, staat in de verklaring, is er “grote vooruitgang” bereikt in de banden tussen de twee Kerken. Er is echter ook nieuwe onenigheid ontstaan, in het bijzonder over de wijding van vrouwen en de houding ten opzichte van homoseksualiteit – punten die overigens ook binnen de anglicaanse gemeenschap voor verdeeldheid zorgen. Ook de vraag hoe in de Kerk gezag wordt uitgeoefend, blijft een strijdpunt.

Deze punten mogen echter, staat in de verklaring, niet leiden tot een vermindering van het oecumenisch engagement.

De ‘anglicaanse broeders’

In zijn preek riep de paus beide Kerken op in het leven van alledag samen te werken. Katholieken moeten zich steeds afvragen of een activiteit niet samen met de “anglicaanse broeders” ondernomen kan worden, aldus Franciscus.

Welby zei dat wanneer christenen elkaar onderling bestrijden en geen barmhartigheid en vergeving met elkaar delen, de Kerk een “circus voor gladiatorengevechten” wordt.

De eenheid van de christenen, stelde hij, ontstaat door werken van barmhartigheid.

Augustinus van Canterbury

Het klooster van de HH. Andreas en Gregorius was de woonplaats van de benedictijn Augustinus, die door paus Gregorius I werd uitgezonden naar Engeland. We kennen hem vandaag de dag als de heilige Augustinus van Canterbury, de eerste bisschop van die stad.

Vandaag treffen paus Franciscus en de aartsbisschop van Canterbury elkaar voor een gesprek in het Vaticaan.

Paus Paulus VI

Als begin van de officiële dialoog tussen katholieken en anglicanen wordt de ontmoeting gezien tussen paus Paulus VI en aartsbisschop Ramsey van Canterbury, op 23 maart 1966 in het Vaticaan. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.