fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus en patriarch bezoeken Lesbos

KN Redactie 6 april 2016
image
Vluchtelingen op Lesbos vragen aandacht voor de manier waarop ze op het Griekse eiland worden vastgehouden. (Foto: AP)

Paus Franciscus zal volgende week een bliksembezoek brengen aan het Griekse eiland Lesbos om de aandacht te vestigen op de vluchtelingenproblematiek.

Het nieuws over het onverwachte bliksembezoek aan het Griekse eiland lekte gisteren uit op de synode van de Grieks-orthodoxe Kerk. Het Vaticaan heeft het bezoek nog niet officieel bevestigd.

Ontvangst

Het is nog onduidelijk wanneer het bezoek precies zal plaatsvinden. Er wordt gesproken over vrijdag 15 april, maar mogelijk zal de paus al een dag eerder aankomen op het eiland waar vandaan grote aantallen vluchtelingen Europa proberen te bereiken.

Op Lesbos zal Franciscus ontvangen worden door patriarch Bartholomeus I en door de aartsbisschop van Athene, Ieronymos II. Ook de Griekse president Pavlopoulos en de Griekse premier Tsipras zullen bij de ontvangst aanwezig zijn.

Lampedusa

Het zal niet de eerste keer zijn dat paus Franciscus naar een plek gaat waar massaal vluchtelingen aankomen en worden vastgehouden. In 2013 reisde hij naar het Italiaanse eiland Lampedusa waar veel vluchtelingenboten uit Afrika aankomen. Daar riep hij op tot “broederlijke solidariteit” met de vluchtelingen en beklaagde hij de “globalisering van de onverschilligheid”.

‘Drama van de vluchtelingen’

Aan het einde van het angelusgebed op 28 februari van dit jaar, richtte de paus zijn gebeden tot “het drama van de vluchtelingen die oorlogen en andere onmenselijke situaties ontvluchten” en herinnerde hij “in het bijzonder aan Griekenland en de andere landen die in de frontlinie liggen”. Hij vroeg om “medewerking van alle landen” om de vluchtelingenproblematiek in Griekenland op te lossen. (KN/VI)