<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus bekritiseert genderideologie: ‘utopie van het onzijdige’

KN Redactie 6 oktober 2017
image
Paus Franciscus met mgr. Paglia, hoofd van de Pauselijke Academie voor het Leven. (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft kritiek geuit op de genderideologie die “seksuele verschillen tussen man en vrouw radicaal wil neutraliseren” en daarmee tot een onjuiste interpretatie van man en vrouw zou leiden.

De paus hield gisteren een toespraak bij de opening van de algemene vergadering van de Pauselijke Academie voor het Leven, die tot 7 oktober in Rome wordt gehouden.

‘Verschillen uitwissen’

Daarin haalde hij onder meer uit naar de genderideologie, een “culturele revolutie van deze tijden die aan de horizon ligt, waarbinnen ook de Kerk haar rol moet spelen”.

“In plaats van het bestrijden van negatieve interpretaties van de seksuele verschillen, tracht men deze verschillen uit te wissen”, stelde de paus, die de genderideologie omschreef als “utopie van het onzijdige”.

Volgens Franciscus zou de biologische en psychische interpretatie van de seksuele verschillen, die door de biomedische wetenschap worden voorgesteld als “totaal afhankelijk van de keuzevrijheid”, onjuist zijn.

Veilige band tussen man en vrouw

De genderideologie zou een aanval betekenen op de menselijke waardigheid, die ook een verschil van seksen omvat, en zou ingaan tegen “de scheppende overdracht van het leven”, zei de paus.

Franciscus hekelde tijdens zijn toespraak de heersende negatieve bejegening op het krijgen van kinderen, “alsof dit een versterving voor de vrouw zou betekenen en een bedreiging voor het algemeen welzijn”. De “generatieve band tussen man en vrouw” zou volgens de paus een veilige basis vormen voor mannen en vrouwen, en geen “handicap”.

Beschermwaardigheid leven

De algemene vergadering van de Pauselijke Academie voor het Leven staat dit jaar in het teken van de beschermwaardigheid van het leven in het technologisch tijdperk. Het gaat om de eerste vergadering sinds de hervormingen die werden doorgevoerd door paus Franciscus, waarmee hij de bescherming van het menselijk leven effectiever zou willen maken, door het dichter te brengen bij de hedendaagse problematieken.

Interview

In Katholiek Nieuwsblad van volgende week verschijnt een interview met professor Henk ten Have, die naast kardinaal Wim Eijk, als Nederlander lid is van de Pauselijke Academie voor het Leven. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.