<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Bedevaart

Paus Franciscus bidt in Fatima voor wereldvrede

KN Redactie 12 mei 2017
image
Paus Franciscus plaatst de 'Gouden Roos' voor het beeld van Fatima. (Foto: AP)

Bij het begin van zijn tweedaags bezoek aan het Portugese bedevaartsoord Fatima heeft paus Franciscus gebeden voor wereldvrede.

Na zijn aankomst in Fatima reed de pausmobiel traag door de menigte. De paus zwaaide en glimlachte naar de aanwezigen. Het plein voor het heiligdom was goed gevuld. Mensen vanuit de hele wereld zwaaiden met de vlaggen van hun land.

Voorbeeld van de zienertjes

Zelfs vandaag de dag zijn er vele oorlogen die de wereld verwoesten, zei de paus. Hij vroeg de Moeder van God, dat het zal lukken muren neer te halen, om grenzen te overwinnen “en de rechtvaardigheid en de vrede van God” aan te kondigen. Moge Maria de mensen helpen om het voorbeeld van de zalige Francisco en Jacinta volgen.

Heiligverklaring

Francisco (1908-1919) en Jacinta Marto (1910-1920) zijn twee van de drie zieners van Fatima. Zaterdag, op de 100ste verjaardag van de eerste verschijning van Fatima, worden de twee door de paus heilig verklaard. De organisatoren verwachten daarvoor tot een miljoen deelnemers.

Gebed met gelovigen

De paus bad enkele ogenblikken in stilte voor het miraculeuze beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima. De circa 100.000 gelovigen op het plein baden in stilte mee. Daarna bad de paus in het Portugees waarop het publiek met een gezongen refrein antwoordde.

Gouden roos

De paus had als geschenk de zogenaamde Gouden Roos meegenomen als teken van bijzondere toewijding aan de Moeder Gods. De gouden rozentak in een zilveren vaas met pauselijk wapen is het aan de pausen voorbehouden geschenk ter Mariaverering.
Na de bijeenkomst trok de paus zich terug voor de maaltijd. Later op de avond zal hij samen met de gelovigen de rozenkrans bidden. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.