fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus keert zich tegen ‘hervorming van de hervorming’

KN Redactie 10 november 2016
image
(foto: AP)

Paus Franciscus heeft in een interview gesteld dat het een vergissing is te spreken van een ‘hervorming van de hervorming’.

Over de buitengewone rite (‘de Tridentijnse Mis’) meende Franciscus: “Paus Benedictus heeft een goed en grootmoedig gebaar gemaakt doordat hij tegemoet gekomen is aan een bepaalde mentaliteit van verschillende groepen en mensen, die nostalgisch waren en afstand hadden genomen. Maar dat is een uitzondering. Daarom hebben we het ook over de “buitengewone” vorm van de rite. Het is niet de normale vorm.” De opvatting van paus Franciscus staat haaks op de normalisering van de rite die paus Benedictus in 2007 met het motu proprio Summorum pontificum nastreefde

Vergissing

Volgens Franciscus moet men het Tweede Vaticaans Concilie en de constitutie voor de liturgie, Sacrosanctum Concilium, volgens hun eigen betekenis uitvoeren. De prefect van de Congregatie voor de Eredienst, kardinaal Robert Sarah, streeft echter de ‘hervorming van de de hervorming’ na die door paus Benedictus is ingeleid. Volgens kardinaal Sarah zou ook paus Franciscus hem daarin hebben aangemoedigd. Nu echter stelt de paus: “Van een hervorming van de hervorming spreken, is een vergissing.” Het lijkt erop dat de paus kardinaal Sarah zo verder wil verzwakken, nadat hij onlangs al een aantal van diens medestanders bij de congregatie weghaalde. (KN/Kath.net/Radio Vatikan)