[MET FILMPJE] Paus Franciscus heeft vrijdag op de eerste dag van zijn driedaags bezoek aan Armenië gesproken over de Armeense genocide van 1915 en de huidige wereldwijde christenvervolging.
De paus werd gisteren op de luchthaven van de Armeense hoofdstad Jerevan onder meer welkom geheten door de Armeense president Serzh Sargsyan, het hoofd van de Armeens Apostolische Kerk, Karekin II, en de Armeens katholieke patriarch van Armenië, Grégoire Pierre XX.
Vervolgens had de paus in het presidentiële paleis in Jerevan een ontmoeting met Armeense politici, diplomaten en vertegenwoordigers van burgerlijke autoriteiten.
Paus Franciscus sprak, volgens Radio Vaticaan, “aangrijpende woorden” tijdens deze bijeenkomst.
De paus sprak onder meer over de rijke geschiedenis en natuurlijke schoonheid van Armenië.
Ook sprak Franciscus over de diepte van het geloof van Armenië, dat in 301 als eerste land ter wereld het christendom als staatsgodsdienst aannam.
Paus Franciscus sprak ook over de tragedies die de Armenen in de afgelopen eeuwen hebben doorstaan.
In het bijzonder herinnerde de paus aan de honderdjarige herdenking in 2015 van de Armeense genocide, die door Armenen ook wel de Medz Yeghern wordt genoemd.
De Armeense genocide door de Ottomanen in 1915 heeft aan meer dan anderhalf miljoen Armenen het leven gekost.
De volkerenmoord door de Ottomanen voltrok zich niet alleen op de Armenen, maar ook op de Assyriërs, Arameeërs (Sayfo) en Pontisch Grieken.
De paus noemde “deze genocide” een tragedie die mogelijk is gemaakt door verwrongen raciale, ideologische of religieuze doeleinden.
Verder sprak de paus over de huidige wereldwijde christenvervolging, die volgens hem heviger is dan in de eerste eeuwen van de Kerk.
Volgens de paus hebben christenen tegenwoordig te lijden onder discriminatie en vervolging omwille van het belijden van hun geloof.
De paus riep politieke leiders op een eind te maken aan dit lijden van christenen en de slachtoffers van agressie te beschermen.
Ook moeten zij werk maken van gerechtigheid en duurzame ontwikkeling volgens de Heilige Vader.
De paus drong er bij de Armeniërs op aan om al het mogelijke te doen om de eenheid met hun buurland Azerbeidzjan te bevorderen en de spanningen te verminderen.
Dit moet volgens de paus gebeuren met respect voor godsdienstvrijheid en minderheden en met de mogelijkheid voor allen om volledig deel te kunnen nemen aan de maatschappij.
Armenië en Azerbeidzjan liggen met elkaar overhoop vanwege de regio Nagorno-Karabach, waar veel Armeniërs wonen.
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 verklaarde Nagorno-Karabach zich onafhankelijk.
Azerbeidzjan probeert sindsdien zeggenschap over de regio te krijgen. Tussen 1991 en 1994 woedde er een oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan.
Na jaren van relatieve rust laaide het gewapende conflict in april dit jaar weer op.
De reis naar Armenië is de veertiende buitenlandse apostolische reis van paus Franciscus.
Armenië heeft eerder een paus op bezoek gehad. In 2001 bezocht paus Johannes Paulus II het land. (KN/RV)