<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus wil verbod op kernwapens

KN Redactie 29 maart 2017
image
Een Pakistaanse Shaheen III-raket die als atoomraket kan worden gebruikt. Pakistan beschikt over kernwapens. (Foto: AP)

Vrede en stabiliteit in de wereld kunnen niet gebaseerd zijn op “dreiging met wederzijdse vernietiging of totale uitroeiing”.

In zijn dinsdag gepubliceerde boodschap roept de paus op tot een wereldwijd verbod op kernwapens. Afschaffing noemt hij een “humanitaire eis”.

Kritiek op wegblijvers

De paus bekritiseerde indirect ook het wegblijven van bijna alle Navo-lidstaten en Rusland van de conferentie. Voor een wereld zonder atoomwapens is een pragmatische dialoog nodig waaraan landen met en zonder atoomwapens deelnemen, aldus paus Franciscus. Hij spreekt de hoop uit dat de tot vrijdag durende conferentie een “beslissende stap zet op de weg naar een wereld zonder atoomwapens”.

Afschrikking in gevaar

De VS hadden nog onder president Obama de Navo-partners opgeroepen niet aan de onderhandelingen deel te nemen. Een dergelijk verbod zou de nucleaire afschrikking van de VS en de Navo-partners ernstig in gevaar brengen. Van de 38 landen die eind vorig jaar tegen de onderhandelingen stemden zijn er 27 lid van de verdragsorganisatie. Nederland is enige Navo-partner die zich onthield van stemming.

Volgende conferentie

Delegaties uit meer dan 100 landen beraden zich tot vrijdag over een verbod op kernwapens. Eind juni volgt een volgende bijeenkomst die tot een overeenkomst moet komen die de ontwikkeling, productie, opslag, testen, doorverkoop en inzet van atoomwapens verbiedt en voorziet in de vernietiging ervan.

Pausen voor verbod

Sinds Johannes XXIII (1958-1963) horen de pausen tot de meest prominente voorstanders van een wereldwijd verbod op atoomwapens. De boodschap van paus Franciscus werd tijdens de VN-conferentie in New York door een Vaticaanse functionaris voorgelezen. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.