<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Paus geeft enkele misbruikpriesters strafvermindering

KN Redactie 1 maart 2017
image
Paus Franciscus (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft in stilte strafvermindering gegeven aan een aantal misbruikpriesters en lijkt soepel om te gaan met het zero tolerancebeleid, schrijft Crux op grond van een uitgebreid AP-bericht.

Op grond van zijn visie dat de Kerk ook voor de grootste zondaars barmhartig moet zijn heeft de paus adviezen over de bestraffing van enkele misbruikpriesters naast zich neergelegd. In plaats van hen tot de lekenstand terug te brengen mogen ze geen Mis meer doen in het openbaar en dienen ze zich voor hun verdere leven te wijden aan gebed en boete.

Celstraf

In voor zover bekend een geval heeft paus Franciscus een in 2012 tot de lekenstand teruggebrachte priester onder bovengenoemde voorwaarden in 2014 in het ambt hersteld. Mauro Inzoli, bijgenaamd ‘Don Mercedes’ vanwege zijn voorkeur voor dure auto’s, werd afgelopen november door een strafrechter veroordeeld tot vier jaar en negen maanden cel wegens seksueel misbruik van minderjarigen. De rechter wees erop dat Inzoli in een aantal zaken door verjaring niet meer vervolgd kon worden.

Nieuw onderzoek

De priester, die ondanks het verbod toch bij openbare gelegenheden verscheen, heeft inmiddels naast zijn celstraf een nieuw kerkelijk proces aan zijn broek op basis van nieuw feitenmateriaal, bevestigde woordvoerder Burke. Hij wilde daarover geen verdere mededelingen doen.

800 priesters uit het ambt gezet

Met zijn beleid wijkt paus Franciscus volgens AP duidelijk af van dat van zijn voorganger, die tijdens zijn pontificaat werk maakte van het aanpakken van seksueel misbruik. Onder paus Benedictus XVI werden zo’n 800 priesters wegens seksueel misbruik tot de lekenstand teruggebracht.

Voor slachtoffers ‘moeilijk’

In een reactie tegenover AP liet Vaticaans woordvoerder Greg Burke weten dat de paus zelfs barmhartig wil zijn “tegenover degenen die schuldig zijn aan gruwelijke misdaden”. “De Heilige Vader begrijpt dat veel slachtoffers ieder signaal van barmhartigheid in dezen moeilijk vinden. Maar hij weet dat de evangelieboodschap van barmhartigheid uiteindelijk een bron van krachtige genezing en van genade is.”

Teleurgesteld

Mary Collins, misbruikslachtoffer en lid van de pauselijke adviescommissie inzake seksueel misbruik, is teleurgesteld over het verzachten van straffen. Verwijzend naar de uitspraak van de paus dat daders “ziek” zijn, stelde Collins dat zij nooit zo ziek zijn dat ze niet weten wat zij doen.
“Iedereen die misbruik pleegt kiezen daar bewust voor”, aldus de Ierse tegenover AP. “Zelfs degenen die pedofiel zijn, zeggen de experts, blijven verantwoordelijk voor hun daden. Zij kunnen hun neigingen weerstaan.”

Raad van kardinalen

Slachtoffers hebben al vaker vraagtekens gezet bij het misbruikbeleid van paus Franciscus. Drie van de negenkoppige Raad van Kardinalen zijn omstreden in verband met misbruik. De Australische kardinaal George Pell wordt zelf beschuldigd van seksueel misbruik, twee anderen van falend beleid.

Blijvend toezicht

Anderen wijzen erop dat laïciseren het risico met zich meebrengt dat misbruikplegers helemaal niet meer onder toezicht staan. Door hen in sommige gevallen beperkte opdrachten te geven, weg van kinderen, zou in ieder geval theoretisch nog enig toezicht mogelijk zijn.

‘Verkeerde boodschap’

Volgens Collins moet de Kerk zich bewust zijn welk signaal zij met strafvermindering geeft, zowel richting daders als slachtoffers.
“Hoewel barmhartigheid belangrijk is, is gerechtigheid voor alle partijen net zo belangrijk”, aldus de Ierse. “Als er enige zwakte is inzake de juiste sancties, dan kan dat de verkeerde boodschap sturen aan degenen die misbruik plegen.”

Tribunaal afgeblazen

Het voorstel van haar commissie om een tribunaal op te zetten om bisschoppen te vervolgen die inzake misbruik hebben gefaald is door paus Franciscus afgewezen. Het tweede initiatief, richtlijnen voor misbruikpreventiebeleid, werd nooit aan bisschoppenconferenties verstuurd.
Tijdens een misbruikproces in Australië werd vorige week bekend dat twee leden van de commissie hebben toegegeven dat de commissie te weinig geld krijgt om haar werk goed te doen.

Geen systematische verhulling

Tegenover het Italiaanse dagblad La Repubblica verklaarde kardinaal Gerhard Müller dat er in de katholieke Kerk geen sprake is van systematische verhulling van seksueel misbruik. “De Kerk verbergt in ieder geval niets”, aldus de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. “De Kerk werkt, in tegenstelling tot vele andere instellingen, echt aan zero-tolerance.”
“Seksueel misbruik is een strafdaad, een misdaad en ook een zware zonde”, aldus kardinaal Müller.

Niet uit te sluiten

Dat priesters met “problemen van deze aard” toch gewijd worden is niet helemaal uit te sluiten. Je kunt niet in het innerlijk van mensen kijken, als dezen niet oprecht en open zijn. Daarom is het zowel in Kerk als samenleving moeilijk seksueel misbruik uit te bannen. (KN/Kath.net/Crux/AP/CH)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.