<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus hekelt ‘huichelarij’ CO2-compensatie

KN Redactie 6 februari 2017
image
Foto: AP

Het financieel compenseren van de CO2-uitstoot van vliegreizen is volgens paus Franciscus schijnheilig.

“Vliegtuigen vervuilen de atmosfeer, maar met een fractie van de ticketprijs worden dan ergens bomen geplant om de aangerichte schade te compenseren”, aldus de paus. Als je deze logica doortrekt komt het er op een dag nog van dat wapenfabrikanten ziekenhuizen gaan bouwen voor de kinderen die slachtoffer worden van hun bommen. “Dat is huichelarij”, aldus de paus.

Geen slachtoffers meer

Het grootste ethische probleem van het huidige kapitalisme is volgens de paus dat het slachtoffers produceert en die probeert te verbergen of onzichtbaar te maken. De paus riep op een economisch systeem in te richten dat het aantal slachtoffers niet beperkt, maar helemaal geen slachtoffers meer maakt.
Bij de audiëntie waren meer dan duizend ondernemers uit de hele wereld aanwezig die sociaal zaken willen doen. Zij namen deel aan een congres van de Focolarebeweging.

Moderne aflaathandel

Vliegtuigpassagiers die de schadelijke uitstoot van vliegtuigen willen compenseren kunnen een deel van de ticketprijs naar zogenaamde compensatieagentschappen laten overschrijven. Die investeren dat in klimaatbeschermende projecten in ontwikkelingslanden.
Milieugroeperingen, zoals Greenpeace, noemen deze praktijk een moderne vorm van aflaathandel die het aantal vlieguren alleen maar zal doen toenemen.

Afgoderij

“Wij kunnen het nieuwe koninkrijk dat Jezus ons aanbiedt niet begrijpen als wij onszelf niet bevrijden van afgoden, waarvan geld een van de krachtigste is.” “Waar het kapitalisme winstbejag tot zijn enige doel maakt loopt het risico tot een vorm van afgoderij te vervallen. Vrouwe Fortuna is steeds meer de nieuwe godheid van een bepaald deel van de financiële wereld en het goksysteem dat miljoenen gezinnen ter wereld vernietigt en waartegen jullie je terecht verzetten”, aldus de paus

Surrogaat

Het telkens aanschaffen van iets nieuws is volgens paus Franciscus “surrogaat voor het eeuwig leven” een vermeende “overwinning op de dood”. “De beste en meest praktische manier om te voorkomen om geld tot afgod te maken is door het met anderen te delen, voor alles met de armen, of door jonge mensen te laten studeren en werken.” (KN/Kat.net/CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.