<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus hekelt rusteloosheid en hectiek moderne samenleving

KN Redactie 19 juni 2017
image
Foto: AP

Paus Franciscus heeft de rusteloosheid en de hectiek van de moderne samenleving gehekeld.

Gedenken is echter essentieel voor het geloof, net “als water voor een plant”, aldus de paus bij een preek op sacramentsdag.

Onverzadigbaar

“In de hectiek waaraan wij zijn overgeleverd, lijken veel mensen en feiten aan ons voorbij te glippen. Wij bladeren haastig door, onverzadigbaar in de zoektocht naar iets nieuws, maar zonder herinneringen.” Mensen lopen zo gevaar “aan de oppervlakte te blijven, in de stroom van gebeurtenissen, zonder de diepte in te gaan, zonder visie, die ons herinnert aan wat we zijn en waar we naartoe gaan.”

Levend houden

Het geheugen is belangrijk omdat het in staat stelt “in de liefde te blijven, te onthouden, levend te houden, niet te vergeten wie van ons houdt en dat wij geroepen zijn om lief te hebben”, aldus Franciscus. Hij wees erop dat Jezus bij het Laatste Avondmaal tot zijn leerlingen zei: “Doe dit tot mijn gedachtenis”.
Sacramentsdag herinnert ons eraan dat Jezus Christus “ons in de fragmentatie van het leven tegemoetkomt met de liefdevolle kwetsbaarheid van de Eucharistie”.

Hoogfeest verplaatst

Na de Heilige Mis voor de basiliek van Lateranen trokken enkele duizenden gelovigen gingen in processie naar de basiliek van Santa Maria Maggiore, waar de paus de slotzegen met het Allerheiligste gaf. De processie werd dit jaar voor de eerste keer op zondag gehouden en niet op donderdag. Sacramentsdag is in Italië geen vrije dag en wordt daarom in de regel op de eerstvolgende zondag gevierd.
Door de viering van het Hoogfeest naar de zondag te verplaatsen kunnen meer gelovigen het meevieren en wordt een verkeerschaos voorkomen. Paus Franciscus zelf nam net als vorig jaar niet aan de processie deel. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.